DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

DSÖ, Çin menşeili Sinovac ve Sinopharm aşılarını ay sonunda incelemeye alıyor

0

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin menşeli Sinovac ve Sinopharm aşılarını incelemeye nisan sonunda başlayacaklarını açıkladı. Açıklamada, bu aşılar hakkında daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

DSÖ’nün basın toplantısında, kurumun ülkeler arası seyahat için aşı pasaportunun zorunlu hale getirmesine karşı olduğu yinelendi. Örgüt, aşıların genel olarak korona virüsünün başkalarına bulaştırılmasını engelleyip engellemediğine dair henüz yeterli veri bulunmadığını da açıkladı. 

‘İlk değerlendirmeler umut verici’

Söz konusu aşılarla ilgili geçene hafta bir açıklama daha yapan DSÖ Stratejik Danışma Uzman Grubu (SAGE) Direktörü Alejandro Cravioto, Çin menşeli aşı üreticilerinden gelen kısmi veriler hakkında yapılan ilk değerlendirmelerin Covid-19 aşılarının dünya çapında yaygınlaştırılması için umut verici olduğunu söylemişti. 

Cravioto, “Geçen hafta üreticilerin (SAGE) toplantısında paylaştıkları bilgiler, DSÖ’nün Covid-19 aşılarının kullanımı için belirlediği kriterlere uygun etkinlik seviyelerine sahip olduklarını açıkça göstermektedir” ifadelerini kullanmış; DSÖ aşı kriterlerini, ‘yaklaşık yüzde 50, tercihen yüzde 70 ve üzerinde’ olarak ifade ederek, Çin aşıları hakkında “İnsan sağlığına zarar vermeyeceğini gösteren tüm güvenlik verilerine sahipler” demişti. 

Ayrıntılı etkinlik verileri henüz bilinmiyor

Sinopharm aşısının ayrıntılı etkililik verileri henüz kamuya açıklanmadı. Aşı üreticileri ara verilere dayanarak yüzde 79.34 oranında etkinlik belirtiyor. Sinopharm, Çin, Pakistan ve BAE dahil olmak üzere birçok ülkede kullanım onayı aldı.

Sinovac’ın aşısı ise etkinliği ise Brezilya, Türkiye ve Endonezya‘da yapılan araştırmalara göre yüzde 50.65 ila 83.5 arasında değişkenlik  göstermişti. Sinovac’ın Brezilya’daki ortağı Butantan Enstitüsü, Faz-3 sonuçlarında elde ettikleri verileri paylaşmış ve aşının etkinlik oranının yüzde 50.4’te olduğu açıklanmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.