DünyaManşet

Dow Chemicals’a karşı Bhopal “Özel” Olimpiyatları

0

Hindistan’ın Bhopal bölgesinde yaşayanlar Londra 2012 Olimpiyatlarının ana sponsorlarından Dow Chemicals şirketini protesto etmek için Perşembe günü “Özel Olimpiyat” düzenledi. Dow Chemicals’a ait Bhopal bölgesinde yer alan bir fabrikadan yayılan zehirli gazlar dolayısı ile 1984 yılında 15.000 kişi hayatını kaybetmiş, 500.000’den fazla kişi de zehirlenmişti.

Dow Chemicals şirketinin neden olduğu bu kaza sonrası bölgede sakat doğum oranı çok yüksek düzeylerde seyrediyor. Özel Olimpiyatları düzenleyen aktivistler şirketin kaza sonrası bölgenin tamamen zehirli gazlardan arındırılmasıi kazazedelerin tedavilerinin de tamamlanması için en az 8 trilyon dolar ödemesi gerektiğini ifade ediyorlar. Dow Chemicals şirketi yetkilileri ise bu iddiaların gerçekleri yansıtmadığını, kaza sonrası yaşanan mahkeme süreci ertesinde şirkete ait yükümlülüklerin yerine getirildiği iddiasında.

Bhopal Özel Olimpiyatlarındaki yarışmalar bölge koşullarına göre yeniden organize edilmiş. Tekerlekli sandalye ile 25 metre, Yürüme engellilerin yardım ile yürüme yarışı ya da dört el üzerinde koşulan yengeç yarışı gibi branşlar Bhopal kazasından etkilenenleri kapsıyor.

Bhopal Olimpiyatları sırasında taşınan bannerların birinde, “Dow’un Olimpiyatları da zehirlemesine izin verme” yazıyor. Özel Olimpiyatları düzenleyen aktivistler , İngiliz hükümetine Dow Chemicals’ın Londra Olimpiyatlarındaki sponsorluk anlaşmasını iptal edilmesi çağrısında bulunarak bu durumun olimpiyatın ruhuna da aykırı olduğunu ifade ediyorlar

(Yeşil Gazete. AP)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.