2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Doğanın yılmaz savunucularından Önder Cırık, depremde yaşamını yitirdi

0

Doğa koruma, sürdürülebilirlik, biyokültürel turizm ve yaban hayatı konularında değerli çalışmalar yapan araştırmacı, belgeselci, yazar ve rehber Önder Cırık, uygulama eğitimi için Turist Rehberleri Birliği (TUREB) ekibi ile birlikte gittiği Adıyaman’da enkazda hayatını kaybetti.

Entellektüel kişiliği ve çalışkanlığı ile tanınan Cırık, doğa ile ilgili çalışmalara değerli katkılarda bulundu ve yer aldığı doğa koruma projeleriyle birçok hayata dokundu.

44 yaşında hayata gözlerini yuman Cırık, memleketi Mersin’de toprağa verilecek.

Doğaseverlerin yaslı günü

Cırık’ın ölümü, doğayı savunan ve korumayı amaçlayan derneklerde büyük üzüntüyle karşılandı.

Yıllarca doğa için verdiği emeklerle Cırık’ı anan Doğa Derneği, “Bu erken ve acı kaybımız için çok üzgünüz” dedi.

Kuzey Ormanları Savunması, vefatının ardından Cırık’ı “doğa savunucusu omuzdaşımız” olarak andı.

Dev Belgesel, “örnek bir doğasever” olarak nitelediği Cırık’ın sevenlerine baş sağlığı diledi.

Cırık’ı demokratik yerel yönetişim çalışmalarına yaptığı katkılarla hatırlayan Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı, üzüntüsünü dile getirerek tüm sevenlerine sabır dileklerini iletti.

TUREB ekibinde can kaybı sayısı 26’ya yükseldi

Önder Cırık, Marmara, Ege ve Akdeniz turlarının ardından Güneydoğu eğitimi gezisi için Adıyaman’a giderek Isias Hotel’de konaklayan 43 kişilik turist rehber ekibinde yer alıyordu.

Rehber ekibi, pazartesi günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından enkaz altında kaldı. 

Ekibin bulunduğu binada enkaz çalışmaları devam ederken, ekipten hayatını kaybedenlerin sayısı 26’ya yükseldi.

Ekibe ilişkin son bilgileri Yeşil Gazete ile paylaşan TUREB, grupta hem rehberlerin hem rehber adaylarının bulunduğunu, ekibin eğitmen rehberi ve kaptan şoförü ile birlikte 26 kişinin vefat ettiğini, 11 kişinin sağ olarak enkazdan kurtulduğunu, ancak dört kişiden henüz haber alınamadığını aktardı.

TUREB, Önder Cırık’ın yanı sıra Johanna Carolina Kap, Aykut Bulut, Turgut Mustafa Yedek, Ukba Alhomsi, Tahsin Cem Efe, Fikri Töre, Müzeyyen Gökçen, İmran Aydoğdu, Bahtiyar İsrafiloğlu, Ali İsrafiloğlu, Emin Uysun, Ömer Tabarlı, Sefa Veysel Yaşar, Kağan Yıldız, Umut Ulaş Tan, Ozan Koç, Samet Burak Bingöl, Hazal Baytekin, Çiğdem Şimşek, Çağkan Yılmaz, Nazımcan Fartlap, Ali Osman Aydın, Tayfun Dal ile grubun eğitmen rehberi Tamer Özdoğru ve kaptan şoför Mehmet Kalaycı’nın vefat haberinin kesinleştiğini aktardı.

Öte yandan Berna Tanış, Ömer Faruk Alioğlu, Anıl Zeybek, Erhan Taşkın, Mücahit Doğan, Leyla Dizdar, Berfin Yıldız, Abdülsamet Sarıtaş, Cafer Anıl Gök, Hüseyin Sarı, Seçkin Bakırcı ve Osman Altay’ın enkazdan ya kendi imkanlarıyla kurtulduğu ya da ekipler tarafından kurtarıldığı, an itibarıyla ya hastanede tedavilerinin devam ettiği ya da evlerinde istirahat ettikleri belirtildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.