EkolojiTarım-Gıda

“Doğal” genetiği değiştirilmiş

0

Genetiği değiştirilmiş organizmalar doğal olabilir mi?

İçlerinde Coca Cola Company, Bayer CropScience, ConAgra Foods gibi şirketlerin yer aldığı The Grocery Manufacturers Association (Gıda Üreticileri Birliği) doğal olduğunu düşünüyor.

Grist.org’da yayınlanan John Upton haberine göre birliğin 5 Aralıkta Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’na (FDA) gönderdikleri yazılı talepte biyoteknoloji ile türetilen gıdaların– en bilinenleri soya, mısır, kanola, şeker pancarı- “doğal” olarak etiketlenmesi gerektiğini bildiriyorlar.

Biyoteknoloji ile üretilen gıdaların “doğal” olarak etiketlenmesi ile ilgili gıda üreticilerine açılmış ve devam eden 65 davaya rağmen birlik 2014 başlarında FDA’ ya GDO’ lu ürünlerin “doğal” olarak etiketlenmesiyle ilgili düzenleme yapması için bir imza kampanyası başlatılacağını belirtiyor.

“Talep arsızca”

The New York Times’a konuşan ekoloji çalışma grupları talebin “arsızca” olduğunu söylüyor. Gıda Güvenliği Merkezi’den (The Center of Food Safety) Colin O’ Neil ise genetik mühendisliğin doğallıkla bir alakası olamayacağını söyledi. Genetik mühendisliğin ismiyle müsemma olarak doğal bir süreç olmadığını, çoğunlukla bitkiye, ekine ya da hayvana yabancı bir genetik materyalin (çoğunlukla bakteri) verilmesiyle yapay bir süreç olduğunu belirtti.

Kendi etiketlerini seçtikleri sürece sorun yok

FDA prensiblerine göre, gıda etiketleri yanlış ya da yanlış yönlendirici olabilir. Rasyonel bir tüketici genetiği değiştirilmiş gıdanın doğal olarak etiketlenmesini beklemez. Bunun gibi genetiği değiştirilmiş gıdayı doğal olarak etiketlemek de tüketiciyi yanlış yönlendirecektir.

Aynı gıda üreticileri GDO’lu ürünlerine “doğal” etiketi koymak için baskı kurarken aynı ürünlere “GDO” etiketi konulmasına karşı çıkmışlardı.

 

20 Aralık’ta Grist.org’ da yayınlanan haberin orijinaline ulaşmak için

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.