“Doğal” genetiği değiştirilmiş

Genetiği değiştirilmiş organizmalar doğal olabilir mi?

İçlerinde Coca Cola Company, Bayer CropScience, ConAgra Foods gibi şirketlerin yer aldığı The Grocery Manufacturers Association (Gıda Üreticileri Birliği) doğal olduğunu düşünüyor.

Grist.org’da yayınlanan John Upton haberine göre birliğin 5 Aralıkta Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’na (FDA) gönderdikleri yazılı talepte biyoteknoloji ile türetilen gıdaların– en bilinenleri soya, mısır, kanola, şeker pancarı- “doğal” olarak etiketlenmesi gerektiğini bildiriyorlar.

Biyoteknoloji ile üretilen gıdaların “doğal” olarak etiketlenmesi ile ilgili gıda üreticilerine açılmış ve devam eden 65 davaya rağmen birlik 2014 başlarında FDA’ ya GDO’ lu ürünlerin “doğal” olarak etiketlenmesiyle ilgili düzenleme yapması için bir imza kampanyası başlatılacağını belirtiyor.

“Talep arsızca”

The New York Times’a konuşan ekoloji çalışma grupları talebin “arsızca” olduğunu söylüyor. Gıda Güvenliği Merkezi’den (The Center of Food Safety) Colin O’ Neil ise genetik mühendisliğin doğallıkla bir alakası olamayacağını söyledi. Genetik mühendisliğin ismiyle müsemma olarak doğal bir süreç olmadığını, çoğunlukla bitkiye, ekine ya da hayvana yabancı bir genetik materyalin (çoğunlukla bakteri) verilmesiyle yapay bir süreç olduğunu belirtti.

Kendi etiketlerini seçtikleri sürece sorun yok

FDA prensiblerine göre, gıda etiketleri yanlış ya da yanlış yönlendirici olabilir. Rasyonel bir tüketici genetiği değiştirilmiş gıdanın doğal olarak etiketlenmesini beklemez. Bunun gibi genetiği değiştirilmiş gıdayı doğal olarak etiketlemek de tüketiciyi yanlış yönlendirecektir.

Aynı gıda üreticileri GDO’lu ürünlerine “doğal” etiketi koymak için baskı kurarken aynı ürünlere “GDO” etiketi konulmasına karşı çıkmışlardı.

 

20 Aralık’ta Grist.org’ da yayınlanan haberin orijinaline ulaşmak için

 

Gizem Hasırcıoğlu
Gizem Hasırcıoğlu

Marmara İİBF İşletme Bölümünü bitirdi. Beyaz yakalı işçiliği ve yarı zamanlı aktivistliği arasında gençlerin kırsala dönüşünü mümkün kılmaya çalışan bir projede çalışıyor. Gönüllü çevirmen olarak dâhil olduğu Yeşil Gazete’ de iklim değişikliği, gıda ve tarım, doğa mücadelesi konularında içerik üretmeye çalışır, sokak kültürü ve sürdürülebilir ulaşım ayrıca ilgili alanıdır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

Cengiz Holding’i protesto edenlere ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten soruşturma

Eti Bakır A.Ş.'nin Eskişehir-Alpagut'ta açmak istediği siyanürlü altın madenini protesto edenlere açılan soruşturmada aktivistler 'halkı galeyena getirmek'le suçlanıyor.

Plastik Anlaşması Zirvesi’ne fosil yakıt ve kimya lobicisi yağdı

Busan'daki BM görüşmelerinde en büyük grubu oluşturan plastik lobisi, üretimin kısıtlanmaması ve atık yönetimine odaklanılması için bastırıyor.

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Küresel Plastik Anlaşması için görüşmeler Busan’da başladı

'Küresel Plastik Anlaşması' görüşmelerinin beşinci turunda görüş ayrılıkları derin. Plastik lobisi ise üretimi azaltmak yerine atık yönetimine odaklanması için bastırıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR