Hafta SonuKitapManşet

Doğa ile boyanmaya hazır olun: Bir çiftçinin renkleri…

0

Birnur Temel Birtane’nin doğa ile olan sıkı bağlarından doğmuş olan Bir Çiftçinin Renkleri – Doğal Mürekkep Yapımı kitabı Yeni İnsan Yayınevi etiketiyle raflara çıktı.

Doğayla birlikte hareket etmenin inceliklerini zanaat üzerinden gündeme getiren Birtane, her bir malzemesi doğadan gelen doğal mürekkep yapımını coğrafya, bitki örtüsü, mevsimler ve iklim üzerinden inceliyor.

Kitapta, zaman içerisinde kaybettiğimiz kültürel bilgiler ve metotlar,  sonundaki tarihsel çizelgeyle kapsamlı bir şekilde sunuluyor. Sebzeler ve meyveler ile yemişler ve çiçekler olmak üzere iki ana bölüme ayrılan kitapta toplam 26 boyar maddenin hem tarımsal hem zanaat özelindeki bilgileri yer alıyor. Kitaba onlarca açıklayıcı illüstrasyon eşlik ederken, evde yapılabilecek pratik ve sade tariflerle mürekkep yapımını paylaşılıyor. Bugün çiftçinin ekip biçtiğinin, tarlasında kendiliğinden yetişen ot ve çiçeklerin birer mürekkep hammaddesi olabileceğini savunan kitap, tarımın ve toprağın sadece gıdamızı değil, renklerimizi ve kültürümüzü de zanaat üzerinden besleyebileceğini savunuyor.

Bir Çiftçinin Renkleri, bugünün doğasındaki insanı ve gündelik insan hayatındaki doğanın pozisyonunu kültürel miras üzerinden incelerken, doğadan renk elde etme pratiklerinin daha da unutulmadan nasıl muhafaza edilebileceğine dair yaratıcı örnekler sunuyor. Doğayı kaybederken kültürü ve rengi kaybettiğimizi de göstermeyi çabalayan yazar, toprakta yetişenle ve toprağın renkleriyle insan arasındaki ilişkiyi kurmanın bu çağın değil yüzyılların bir meselesi olduğunu hatırlatıyor.

Kitapta, MILKist Atölye olarak Türkiye’nin 15 şehrinde 154 atölye gerçekleştiren sosyal girişim projesinin bugüne kadar gittiği uzak köy ve ilçelerde gerçekleşen atölye fotoğrafları da paylaşılıyor. Rengin herkese eşit ve açık olduğunu savunan bu sosyal hareket, Birleşmiş Milletler, Milli Eğitim müdürlükleri, kültür kurumları ve yerel STK işbirlikleriyle Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve farklı gruplarıyla kültür sanat üzerine gerçekleştirilmiş kapsamlı bir saha çalışması olarak ilk yayınını Bir Çiftçinin Renkleri ile yaptı.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.