Kültür-SanatManşet

Documentarist, “Yaşam Hakkı” için “Hangi İnsan Hakları?” diyecek

0

Documentarist’in düzenlediği “4. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali” bu sene 8-12 Aralık’ta dört farklı mekanda belgesel film severleri ağırlayacak. Festival mekanları Salt Beyoğlu, Aynalı Geçit, Dutch Chapel ve Tütün Deposu. Her sene farklı bir tema ile izleyici karşısına çıkan “Hangi İnsan Hakları”nın bu yılki teması, “Yaşam Hakkı” olarak belirlendi.

Festivalin resmi sitesi hihff.org/ üzerinden tüm bilgilere ulaşmak mümkün.

Festival organizatörlerinden Necati Sönmez, ilk festivalin ana temasının cezaevleri, ikincisinin kadın, üçüncüsünün ise çocuk hakları olduğunu hatırlattı. Sönmez, bu yılki festivalin ana temasını ise “yaşam hakkı” olarak belirlediklerini aktardı. Sönmez’in verdiği bilgiye göre, festival programında barınma hakkı, cinsel haklar ve hayvan hakları gibi konulara ayrılmış yan bölümler de yer alıyor.

Festival ile birlikte, Liberya, Honduras, Hırvatistan, Meksika, Irak, Filistin, Kamboçya ve Türkiye’nin de aralarında olduğu pek çok ülkeden yaşam hakkı ihlaline ve buna dair verilen hak mücalelerine dair hikayeler bir araya gelecek.

Festivalde Ümit Kıvanç’ın Roboski katliamına ilişkin hazırladığı “Ağlama Anne Güzel Yerdeyim” adlı belgeselin gösterimi de yapılacak. Ayrıca festival kapsamında Roboski’de katledilenlerin yakınlarının da katılacağı “Roboski, bir yıl sonra” başlıklı panel düzenlenecek.

Veysi Atalay’ın 90’lı yıllarda Cizre’de gerçekleşen cinayetleri konu alan “Faili devleté“, Ersin Çelik’in yine 90’lardaki Lice olaylarını anlatan “Gerçekleri Yazdım: Lice Defteri“, Melek Özman ve Filmmor ekibinin bir kadın cinayetine odaklanan filmi “Hani Meral“, Rezan Yeşilbaş’ın Cannes dahil pek çok film festivalinden ödülle dönen kısa filmi “Sessiz” festivalin öne çıkan filmleri arasında.

Festivalin uluslararası bölümünde ise öne çıkan filmlerden bazıları şöyle: Filistin üzerine yapılmış en etkili filmlerden “Beş Kırık Kamera“, Leningrad Kuşatması’na dair “900 Gün“, 70’lerde dünyayı kasıp kavuran devrim rüzgarlarında iki kadın kahramanın ve çocuklarının hikayesini anlatan “Devrimin Çocukları

“Hangi İnsan Hakları?” Film Festivali’nin tanıtım filmini buradan izleyebilirsiniz.

(Yeşil Gazeteetha.com)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.