Documentarist, “Yaşam Hakkı” için “Hangi İnsan Hakları?” diyecek

Documentarist’in düzenlediği “4. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali” bu sene 8-12 Aralık’ta dört farklı mekanda belgesel film severleri ağırlayacak. Festival mekanları Salt Beyoğlu, Aynalı Geçit, Dutch Chapel ve Tütün Deposu. Her sene farklı bir tema ile izleyici karşısına çıkan “Hangi İnsan Hakları”nın bu yılki teması, “Yaşam Hakkı” olarak belirlendi.

Festivalin resmi sitesi hihff.org/ üzerinden tüm bilgilere ulaşmak mümkün.

Festival organizatörlerinden Necati Sönmez, ilk festivalin ana temasının cezaevleri, ikincisinin kadın, üçüncüsünün ise çocuk hakları olduğunu hatırlattı. Sönmez, bu yılki festivalin ana temasını ise “yaşam hakkı” olarak belirlediklerini aktardı. Sönmez’in verdiği bilgiye göre, festival programında barınma hakkı, cinsel haklar ve hayvan hakları gibi konulara ayrılmış yan bölümler de yer alıyor.

Festival ile birlikte, Liberya, Honduras, Hırvatistan, Meksika, Irak, Filistin, Kamboçya ve Türkiye’nin de aralarında olduğu pek çok ülkeden yaşam hakkı ihlaline ve buna dair verilen hak mücalelerine dair hikayeler bir araya gelecek.

Festivalde Ümit Kıvanç’ın Roboski katliamına ilişkin hazırladığı “Ağlama Anne Güzel Yerdeyim” adlı belgeselin gösterimi de yapılacak. Ayrıca festival kapsamında Roboski’de katledilenlerin yakınlarının da katılacağı “Roboski, bir yıl sonra” başlıklı panel düzenlenecek.

Veysi Atalay’ın 90’lı yıllarda Cizre’de gerçekleşen cinayetleri konu alan “Faili devleté“, Ersin Çelik’in yine 90’lardaki Lice olaylarını anlatan “Gerçekleri Yazdım: Lice Defteri“, Melek Özman ve Filmmor ekibinin bir kadın cinayetine odaklanan filmi “Hani Meral“, Rezan Yeşilbaş’ın Cannes dahil pek çok film festivalinden ödülle dönen kısa filmi “Sessiz” festivalin öne çıkan filmleri arasında.

Festivalin uluslararası bölümünde ise öne çıkan filmlerden bazıları şöyle: Filistin üzerine yapılmış en etkili filmlerden “Beş Kırık Kamera“, Leningrad Kuşatması’na dair “900 Gün“, 70’lerde dünyayı kasıp kavuran devrim rüzgarlarında iki kadın kahramanın ve çocuklarının hikayesini anlatan “Devrimin Çocukları

“Hangi İnsan Hakları?” Film Festivali’nin tanıtım filmini buradan izleyebilirsiniz.

(Yeşil Gazeteetha.com)

 

Alper Tolga Akkuş
Alper Tolga Akkuşhttp://acikradyogunlugu.wordpress.com/
Anavarza’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdikten sonra ismi lazım değil uluslararası bir bankada 12 yıl çalıştı. Bedensel engelinin kendisine sağladığı SGK imkanlarını kullanarak 2011 Kasım’ında emekli oldu ve asıl mesleğine kesin dönüş yaptı. Yeşil Gazete’yi yemyeşil yapmak gibi bir görevi kendisine misyon edinmiştir. Adanalıdır, Galatasaraylıdır, Türkiye’de yaşamaktadır ve bu üç mucizeyi allahın kendisine bir lütfu saymaktadır. [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR