ManşetTürkiye

Dışişleri Bakanlığı, dokuz ülkenin Türkiye’deki fahri konsolosluklarının görevine son verdi

0

Dışişleri Bakanlığı, dokuz ülkenin Türkiye’deki fahri konsolosunun görevlerine hiçbir gerekçe göstermeden son verdi.

Fahri konsolosların 2025 yılına kadar görev süresi bulunuyordu.

Görevine son verilen isimler

DW Türkçe‘de yer alan habere göre, fahri konsolosların görevine son verilmesi Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü’nün 12 Ekim 2021 tarihli kararıyla gerçekleşti. Görevine son verilen isimler ise şöyle:

İsveç‘in Antalya Fahri Konsolosu Nil Sağır, Birleşik Krallık‘ın Bodrum Fahri Konsolosu Neşe Çoşkunsu, Belçika‘nın İzmir Fahri Konsolosu Nezih Öztüre, Avusturya‘nın İzmir Fahri Konsolosu Mustafa Ülkü Caner, Romanya‘nın İskenderun Fahri Konsolosu Faruk Rende, Etiyopya’nın Konya Fahri Konsolosu Servet Mehmet Hekimoğlu, Dominika Milletler Topluluğu‘nun İstanbul Fahri Konsolosu Emir Uyar, Belize‘nin İstanbul Fahri Konsolosu Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Litvanya‘nın Nevşehir Fahri Konsolosu Yakup Dinler.

Bakanlık, konsolosların kimlik kartlarını da geçersiz kıldı.

İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’ndan açıklama

İsveç’in İstanbul Başkonsolosluğu, Antalya’daki İsveç Fahri Konsolosu Nil Sağır’ın görevinden alınması üzerine vatandaşlarına yönelik bir açıklama yaptı. Açıklamada, şunları kaydetti:

Antalya’daki İsveç Fahri Konsolosluğu’nun şu an için konsolosluk hizmeti veremeyeceğini bildirmek zorunda kaldığımız için üzgünüz. Antalya’daki konsolosluk faaliyetlerimize geçici olarak devam edemememiz, İsveç’i uzun yıllar temsil eden ve görev süresini 2025’e uzattığımız mevcut fahri konsolos Nil Sağır’ın görev süresinin sona ermesini Türk makamlarının talep etmesinden kaynaklanmaktadır.”

Nil Sağır’dan veda mektubu

Görevinin sona erdirilmesi üzerine bir veda mektubu yayımlayan Nil Sağır, İsveç Dışişleri’nin bu kararın geri alınması için çaba gösterdiğini ifade ederken,  “Ancak her birinizin de bildiği gibi siyasi ve politik bu ortamda ne yazık ki olumlu bir sonuç çıkmamıştır” dedi.

Sağır, “Bu onurlu görevden ayrılırken elbette şimdiye kadar savunduğum adalet, insan hakları, adil paylaşım ve pek çok konuda çalışmalarıma bir avukat olarak devam edeceğim. Adaletli ve insan haklarının korunduğu bir Türkiye ideali için hiçbir zaman susmadım bundan sonra da susmayacağım” ifadelerini de kullandı.

Fahri konsolos, bir ülkenin resmi temsilciliğinin bulunmadığı bir şehirde o ülkeye ilişkin konsolosluk işlemlerinin yerine getirilmesi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla atanabiliyor.

Türkiye’de büyükelçiliği bulunmayan bazı ülkeler sadece fahri konsolosluklar aracılığıyla temsil edilirken, Türkiye’de büyükelçiliği bulunan bazı ülkeler ise resmi konsolosluklarının olmadığı ve ihtiyaç duyduğu illerde fahri konsoloslar atayabiliyor.

Temsil edecekleri ülkenin hükümeti tarafından atanan fahri konsoloslar, atandıkları ülkenin hükümetinin de bu atamayı onaylamasının ardından resmen göreve başlayabiliyor. Konsoloslar gönüllülük esasına göre atandıkları için çoğunlukla bu görevlerinden dolayı bir ücret almıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.