DoğaManşet

Dişi makak maymunu Yakei, erkeğe meydan okuyarak alfa oldu

0
Fotoğraf: Takasakiyama Natural Zoological Garden

Maymunlar aleminde nadir görülen bir gelişmeyle, bir dişi makak maymunu 677 makaktan oluşan koruma altındaki bir topluluğun alfası (lideri) oldu.

Japonya‘daki Takasakiyama doğal zooloji parkında yaşanan olayda, Yakei isimli dokuz yaşındaki dişi makak, önce annesine, ardından da erkek makaklara karşı koyarak kendini topluluğun lideri haline getirdi.

Beş yıllık erkek lidere meydan okudu

Gazete Duvar’ın The Guardian’dan aktardığı habere göre Yakei, dişi alfa olma yolundaki ilk adımını nisan ayında kendi annesine saldırarak attı.

Birçok dişi maymunun bu noktadan ileri gitmediği belirtilirken, 10 kiloluk Yakei bu kez de erkek maymunlara karşı ağırlığını koymaya başladı.

Yakei’nin haziran ayında koruma alanındaki topluluğun beş yıldır alfa erkeği olan 31 yaşındaki Sanchu’ya meydan okuyup onu ‘benzetti’.

Bir ilk

70 yıllık tarihlerinde hiç alfa dişi görmemiş olan doğal park çalışanları, bu gelişmeleri fıstık testiyle teyit etmeye karar verdi. 30 Haziran’da yere yemiş konularak, Yakei ile Sanchu arasından hangisinin önce yiyeceği incelendi.

Beş yıldır topluluğun lideri olan Sanchu’nun geri çekilerek ilk sırayı Yakei’ye verdiği, bunun da Yakei’nin dişi alfa statüsünü teyit ettiği belirtildi.

‘Dişi maymunlarda nadir görülüyor’

Parkta rehberlik yapan Satoshi Kimoto, The Guardian’a yaptığı açıklamada “Yakei o günden beri ağaçlara tırmanıp onları sallıyor. Bu, bir güç ifadesidir ve dişi maymunlarda çok nadir görülen bir davranıştır. Kuyruğunu havada tutarak dolaşıyor ki, bu da dişiler için çok sıradışı” dedi.

Kimoto, park çalışanlarının Yakei’nin dominant davranışı karşısında şaşırdıklarını söyledi.

1952 yılında maymunlar için bir koruma alanı olarak kurulan Takasakiyama’da A ve B grupları olarak ayrılmış şekilde yaklaşık 1500 makak yaşıyor.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.