EkolojiManşetYeşil Gündem

Dipsiz Göl’e ‘su takviyesi’ yapılacak

0

12 bin yılda oluşan Dipsiz Göl‘ün bir kişinin ‘hazine var’ başvurusu üzerine devlet olanakları kullanılarak boşaltılıp yok edilmesi üzerine gelen tepkilerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum gölün eski haline gelmesi için dört maddelik eylem planı belirlediklerini açıkladı.

Sinop Valiliği’ni ziyareti sırasında gelen soruları cevaplayan Kurum, “Bununla alakalı Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları çerçevesinde Dipsiz Göl’ün eski haline getirilmesi için 4 maddelik eylem planı belirledik” ifadelerini kullandı.

Su takviyesi yapılacak

Gölü yerinde takip ettiklerini söyleyen Kurum açıklamasına “Gölümüzü eski haline getirecek ve gölümüz kıyısındaki mikroorganizmaları yeniden canlandıracak ve aynı su seviyesini koruyacak şekilde su takviyesini de buraya yapıyoruz” şeklinde devam etti.

Bundan sonra izinsiz kazıların yapılmaması amacıyla da Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) yönetmenliğinde de değişikliğe gittiklerini belirten Kurum, “Bundan sonra Türkiye’mizin neresinde olursa olsun yapılacak kazılara ilişkin bakanlığımızdan ÇED raporu alma zorunluluğu getirdik. Yeni düzenleme ile birlikte de doğal güzelliklerimizi koruma altına alacak ve bilinçsiz define aramalarının da önüne geçmiş olacağız” diye konuştu.

Suç duyurusunda bulunmaya çağrı

Dipsiz Göl’ün yasal izin ile kurutulmasına tepki gösteren Ekolojik Haklar Merkezi ise konuyla ilgili bir açıklama yayımlayarak insanları suç duyurusu dilekçesini Cumhuriyet Başsavcılığı’na yollayıp kamu davası açmaya davet etti. Metinde şu ifadeler yer aldı:

Müşterek bir varlığımız olan Dipsiz Göl’de Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin aranması sonucu doğal değer ve su varlığımız kaybedilmiş, bir paleocoğrafya arşivi yok olmuş ve telafisi mümkün olmayan zarara uğramıştır. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada göl tabanının tekrar “eski” haline getirildiği, gölün yağan karın erimesi ile doğal haline dönmesinin beklendiği açıklanmıştır.

Define kazısı İçişleri Bakanlığı temsilcisi, Maliye Bakanlığı temsilcisi ve Müze Müdürlüğü temsilcisi ile jandarma ekiplerinin gözetiminde Gümüşhane Valiliği’nden izin alınarak gerçekleştirilmiş, 4 gün süren arama çalışmasının ardından 10.11.2019 tarihi itibariyle alanda kapatılma işlemi başlatılarak, yapılan arama sırasında herhangi bir taşınır taşınmaz kültürel varlığa rastlanmadığı belirtilmiştir.

14 Kasım’da kazı süreci ile ilgili bilgi veren Gümüşhane Valiliği, “define arama ruhsatı düzenleyenler hakkında, mevzuat kriterlerine uygunluk tespiti ve kazının yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığına dair düzenlenen raporun hazırlanmasındaki özensizlik ve ruhsat düzenlenmesi” nedenleriyle Valilik ve ilgili Bakanlık tarafından soruşturma başlatıldığını duyurmuştur. Kazı izni veren ve haklarında soruşturma açılan kamu görevlileri açığa alınmıştır.

Yurttaşlar olarak ne yapabiliriz? İlgili kamu suçu hakkında kamu davası açılması talebi için linkteki suç duyurusu dilekçesini yaşadığınız şehrin Cumhuriyet Başsavcılığı’na yollayabilir, kültürel ve doğal müştereklerimize sahip çıkabilirsiniz.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.