DoğaEkolojiManşet

‘Dilan Polat’ın kremleri bal ormanına döküldü’ iddiası

0
Dilan Polat

Dilan Polat ve Engin Polat‘ın tutuklanmalarının ardından, şirketlerine ait olduğu iddia edilen krem kıvamındaki kimyasal maddenin Lüleburgaz‘daki iki köy arasındaki ormana döküldüğü bildirildi.

Polatlara yönelik Kasım 2023’te başlayan operasyonun ardından bu sıvı kremin, Lüleburgaz’ın Eskitaşlı ve Turgutbey köyleri arasındaki ormana döküldüğü görüldü. Vatandaşlar, 17 Kasım’da bu durumu yetkililere bildirdi.

Hürriyet‘in haberine göre, vatandaşlar konuyu CİMER’e de taşıdı. Şikayet dilekçelerinde, arıların ve çevrenin zarar görmesini istemediklerini, atıkların acilen temizlenmemesi halinde yeraltı suları ve Tatarköy Göleti‘nin kirlenebileceğini belirttiler.

‣ Lüleburgaz iklim değişikliğine karşı elektrikli bisikletli taksilerle mücadele ediyor
Trakya birkaç yıl içinde susuz kalabilir: Yer altı su kaynakları alarm veriyor

Soruşturma başlatıldı

CİMER üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı‘na iletilen konu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne aktarıldı. İlçe Jandarma Komutanlığı, alanın kontrol edildiğini ve adli soruşturmanın başlatıldığını duyurdu.

25 Aralık’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, atığın yerinin orman bölgesi olduğunu belirterek, atığın kaldırılması ve failin tespiti için ilgili birimlere yazı gönderdi.

‘Analiz yaptık, krem çıktı’

Turgutbey Köyü’nden Kenan Gören, jandarmanın çevre timinin sıvıyı analiz ettiğini, ancak sonuçları kendileriyle paylaşmadığını ifade etti. Gören, tehlikeli atık olup olmadığını anlamak için sıvının özel bir laboratuvarda analiz edildiğini ve krem ham maddesi olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Gören, bu sıvının Dilan Polat’ın tutuklandığı dönemde Bulgaristan‘dan getirilen ham maddeler olabileceğini düşündüklerini belirtti.

Gören, Lüleburgaz çevresindeki kimya fabrikalarına getirilmiş olabileceğini, operasyon ve tutuklamalar sonucu panikleyen kişilerin bal ormanına döktüklerini öne sürdü.

Gören, dökülen kremlerin, bölgedeki arıları ve su kaynaklarını zehirleyebileceğinden endişe ettiklerini dile getirdi. Köylülerin tarım, hayvancılık ve arıcılıkla geçindiklerini, atıkların hala kaldırılmadığını söyledi. Gören, kremlerin döküldüğü alanın yanındaki Tatarköy Göleti’nin de etkilenebileceğini, bu durumun bölgedeki tarım alanlarına zarar verebileceğini ifade etti.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.