EnerjiManşet

Dicle Nehri üzerinde HES’e onay

0

Dicle Vadisi bir süredir ranta açılmaya çalışılan arazileriyle tehdit altında. Geçtiğimiz ay Hevsel Bahçeleri’nde gerçekleşen ağaç kesimi, bölge gençlerinin yoğun çabasıyla durdurulmuştu. Fakat rezerv alanı ilan edilen bölgede üç tane HES projesi yapılması planlanıyor.  Eser Enerji Elektirik Üretim Anonim Şirketi’nin Dicle Nehri üzerine yapmak istediği 3 adet HES projesine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından onay verildi.

dicle-nehri_443646

‘Nehirde suyun akışı 6 kere değiştirilecek’

Dicle Vadisi’ndeki doğal ve tarihi güzellikleri tehlike altına sokan HES projelerinin hayata geçmesi halinde, aralıklarla kurulacak regülatörlerle suyun doğal akışı değiştirilecek ve On Gözlü Köprü de dahil birçok tarihi yapı sular altında kalacak. Yanı sıra balık ve kuş türleri de tehlike altında.

Evrensel Gazetesi’nden İsmail Eskin‘in görüştüğü Peyzaj Mimarları Odası Diyarbakır Şube Temsilcisi Ferit Tutşi, HES projelerinin 60 kilometrelik alanı kapladığını söyledi : “Projeye göre 60 kilometre boyunca nehirde tam 6 kez suyun akışı değişecek. Toprak ve vadideki tüm canlılar sular altında kalacak”.

DSİ ve Belediyeye rağmen baraj 

Nehir üzerinde suyun şişirileceğini ve bu alanlarda arsa satın alınıp ‘arsa spekülasyonu’ yaratılacağı öngörüsünde de bulunan Tutşi, “Bu arsalara yapılar yapmak niyetlerinde olduklarını anlıyoruz. Aslında halka ait olan nehir yataklarını bir nevi özelleştirmeyi. Bunun için de bu yasayı kullanarak böyle bir çalışma içerisine girdiklerini düşünüyoruz” dedi.

DSİ ve Belediyenin olumsuz görüş bildirmesine rağmen barajların yapılması için gün sayıldığını kaydeden Tutşi, “Barajların yapılmasında Kürdistan doğasına faydası olmayan, paralar alarak halkın bütün iradesini hiçe sayan, halkın doğasına gözünü diken bir anlayış görüyoruz” diye konuştu. Vadinin şehir odaklı bir projenin kurbanı edilmeye çalışıldığına vurgu yapan Tutşi, bölgenin tümüne, yapılması planlanan HES’lerle müdahale edileceğini kaydetti.

(Evrensel /Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.