Devlet Opera ve Balesi ile tiyatroların atama ve tayin yetkileri ellerinden alındı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kararıyla, Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları’nın atama, tayin, görev değişikliği ile ilgili söz hakkı ve karar yetkisi elinden alındı. DETİS, bu yanlıştan acilen dönülmesini istedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanat kurumlarıyla ilgili aldığı yeni kararla Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları’nın atama, tayin, görev değişikliğiyle ilgili söz hakkı ve karar yetkisi ellerinden alındı. Konuyla ilgili açıklama yapan Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) ‘İvedilikle bu yanlıştan geri dönülmesini ümit ediyoruz” dedi.

Bakanlığın Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü‘ne tebliğ ettiği karara göre Devlet Tiyatro ve Devlet Opera Balesi Genel Müdürlüğü’nün ‘tüzel kişiliğe haiz’ yetkileri elinden alındığı bildirildi. Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) ise bu doğrultuda atama, tayin, görev değişikliği, görevlendirme ile ilgili hiçbir söz hakkı ve karar yetkisi kalmadığını açıkladı. Dernek, ayrıca bir süre önce Devlet Tiyatroları’nın kritik önem taşıyan bazı makamlarına çeşitli kurumlardan kişilerin bakanlık tarafından atandığını da hatırlattı.

‘DT VE DOB Genel Müdürlükleri ortadan kaldırıldı’

Açıklamada Türkiye Sanat Kurulu‘nun (TÜSAK) bu yolla devlet tiyatrolarına fiilen geldiği, yapılan bu hamle ile Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera Balesi Genel Müdürlükleri’nin ortadan kaldırıldığına dikkat çekilerek şunlar belirtildi:

“Böylelikle ülkenin en önemli ve gerekli iki en büyük sanat kurumunun yıkım çalışmaları bitmiş, enkaz altında kalan değerleri de hızla yağmalanmaktadır. Bu kabul edilemez bir uygulamadır. Sanat kurumlarını sanatçıların yönetmesine gerek yoktur cümlesi cahil ve çarpık bir zihnin ürünüdür. Sanat kurumlarını, iktidar sahiplerinin ideolojisine terk etmektir. Sanat ve sanat kurumları siyaset üstü bir yapıda korunmalı, kollanmalıdır”

‘İvedilikle bu yanlıştan dönülmesini ümit ediyoruz’

Dernek, acilen bu yanlıştan geri dönülmesi gerektiğinin altını çizdi: 

“Devlet Tiyatrosu pandemi döneminde de perdelerini hiç kapatmamış, tüm idari, teknik ve sanatçı personel canları pahasına görevlerinin başında bulunmuş ve ülkenin dört bir yanını sanatla buluşturmuştur. Buluşturmaya da devam etmektedir. Sanat özgürdür, kurumları özerktir. Siyasi iradenin en temel görevi bu özgürlüğü ve özerkliği korumak ve sürdürmektir. İvedilikle bu yanlıştan dönülmesini ümit ediyoruz”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR