Kültür-SanatManşet

“Devir” bu Cuma Yeni Sinema’da, “Gözünüz film görsün!”

0

Derviş Zaim’in Türkiye’deki ilk gösterimleri 2012’de 32. İstanbul Film Festivali ve 19. Altın Koza Film Festivali’nde yapılan filmi, “Devir” bu Cuma (24 Ocak) 19:00’da Yeni Sinema Hareketi ve Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen, “Her Cuma Yeni Sinema” etkinliğinde Levent Kültür Merkezi’nde vizyona giriyor.

Baþrol oyuncusu sürüsünü babasýna emanet edip tanýtýma geldi

Devir’in başrollerinde Burdur’un Hasanpaşa köyünde yaşayan Ramazan Bayar, Ali Özel ve Mustafa Çelikli yer alıyor”

Zaim’in “Burdur’un Hasanpaşa köyünde, geleneksel bir “çoban yarışması” hikayesi üzerinden köyde yaşayan insanlar, hayvanlar ve tabiatın içinde bulunduğu ekolojik döngüye atfen çektiği film İstanbul Film Fesitivali ve Altın Koza’da seyirciden gördüğü ilgiye rağmen diğer pekçok kaliteli yapım gibi vizyonda kalma şansı bulamamıştı. Devir’de Hasanpaşa köyünün yakınlarında kurulan maden ocağının hem köyün geleneksel yaşamını hem de doğayı tehdit ettiği de vurgulanıyor.

Sinema Yazarı Alin Taşçıyan, “Devir”in” Her Cuma Yeni Sinema kapsamında vizyona girecek olmasını sosyal medya üzerinden “Gözünüz film görsün arkadaşlar! İçine bol şarkı doldurulmuş filmlere itibar etmeyiniz :)” mesajı ile duyurdu.

Her Cuma Yeni Sinema

Yeni Sinema Hareketi’nin 2010’da Ortaköy Feriye Sineması’nda Yeni Sinema Günleri başlığıyla düzenlediği etkinlik 2012’de Levent Kültür Merkezi’nde, “Her Cuma Yeni Sinema” gösterimlerine dönüştürüldü ve Cuma günleri vizyona giren Türkiye yapımı filmler bir hafta boyunca gösterimde kalmaya başladı. Sinema izleyicisinden yoğun ilgi gören etkinlik bu sene de devam ediyor. 24 Ocak 2014 Cuma günü, saat 19.00’da gerçekleşecek olan “Devir” gösteriminin ardından film ekibi izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. Her Cuma Yeni Sinema’da tüm gösterimler ücretsiz.

Yeni Sinema Hareketi facebook sayfası

Alin Taşçıyan, “Devir”i şu sözlerle tanımlıyor,

38 devir_afis“Burdur’un Hasanpaşa köyünde, geleneksel bir “çoban yarışması” düzenlenir. Uzun yıllardır sürdürülen bu yarışmada, köyün çobanları sürüleriyle birlikte suya girerek, peşlerinde koyunlarıyla su birikintisini durmaksızın geçmeye çalışırlar. Sürüyle birlikte suyu duraksamadan, en hızlı geçen çoban yarışmayı kazanır. Son sekiz yıldır Takmaz adlı çoban birinciliği kimselere kaptırmaz. Ayrıca köyün koyunlarını ‘kırmızı’ya boyama geleneği de sürdürülür. Köyün çobanları çevredeki kırmızı renkli kayaları toplayıp, ezer ve eleyerek toz boya elde ederler. Fakat köyün bu doğal yapısı yakınlara kurulan maden ocağı işletmesi ile tehdit altına girer. Kimse bir sonraki yıl boya çıkartacak taşı bulamaz. Çoban Ali ise herkese yardım etme amacıyla şehirden kırmızı toz boya taşıyarak çobanlara dağıtır. Koyunlar Ali sayesinde boyanır. Fakat Ali o sene de yarışmada dereceye giremeyince, her şeyden vazgeçer; çobanlığı bırakarak yeni açılan maden ocağına şoför olarak girer…”

32. İstanbul Film Festivali’nde “Jüri Özel Ödülü” alan Devir, ardından İngiltere’nin en önemli iki festivalinden biri olan Edinburgh Uluslararası Film Festivali’nin ‘Director’s Showcase’ bölümüne seçildi.

Derviş Zaim’in son uzun metraj filmi olan Devir’in başrollerinde Ramazan Bayar, Ali Özel, Mustafa Çelikli yer alıyor”

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.