Kültür-Sanat

Amina, Atlanta Film Festivali’nde

0

Kıvılcım Akay’ın ilk uzun metraj belgesel filmi Amina, dünya prömiyerini bu yıl 4 – 14 Nisan 2019 tarihlerinde düzenlenecek 43. Atlanta Film Festivali‘nde yapacak.

Festival’in Uluslararası Belgesel Yarışma Bölümü’nde dünya prömiyerini yapacak olan Amina, göç eden bir kadının hikâyesini konu alıyor.

Kızının ihtiyaçlarını karşılamak ve para kazanmak için Senegal’den Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Amina’nın hikâyesini perdeye taşıyan belgesel, göçmen olma duygusunu güçlü bir karakter üzerinden ele alıyor. İstanbul’da bir tekstil firmasında mağaza modeli ve satış personeli olarak çalışan Amina, bir gün iyi bir model olabilmenin hayalini kurar. Ancak içinde yaşadığı gerçekler hayal dünyası kadar renkli değildir. Çekimleri İstanbul ve Senegal’de yapılan Amina’nın odak noktasını, göçmenlerin içinde bulunduğu arada kalmışlık hissi oluşturuyor.

Yönetmenliğini Kıvılcım Akay’un yaptığı Amina’nın görüntü yönetmenliğini Meryem Yavuz, kurgusunu Eytan İpeker, müziklerini Erdem Helvacıoğlu, moda ve fotoğraf çekimi bölümlerinin kreatif danışmanlığını Aslı Filinta üstleniyor.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Sinema eğitimi almış olan yönetmen Kıvılcım Akay, uluslararası festivallerde ve televizyonlarda gösterilen Dileğim Barış Olsun ile televizyon serisi olan Modanın 100 Yılı isimli belgesellerin yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptı. Belgeselin yapımcılığını Aslıhan Altuğ, ortak yapımcılığını ise Beste Yamalıoğlu üstleniyor.

Amina, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Antalya Film Forum, Yeni Film Fonu ve Beşiktaş Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleştirildi. Yapım aşamasında Fongogo üzerinden kitlesel fonlama desteği sağlandı. !f Doc Lab, DocsBarcelona ve GAIFF Pro C2C platformlarında yer aldı.

Kıvılcım Akay

Orta Öğretim ve lise eğitimini İzmir’de tamamladıktan sonra 2004 yılında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema Televizyon bölümünü kazanmıştır. 2008 yılında üniversitede öğrenciyken “KISSAFEST Ulusal Öğrenci Filmleri Festivali”nin fikrini oluşturmuş ve genel koordinatör olarak görev almıştır. Festival, ulusal basında oldukça ses getirmiş ve binlerce kişiye ulaşmıştır. 2008 yılında üniversite eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul’da yaşamaya başlamıştır. 2009 yılına kadar, Almanya’da bulunan bir müzik prodüksiyon firmasına bağlı sanatçıların video kliplerinin yönetmenliğini üstlenmiştir.

2009-2011 yılları arasında reklam sektöründe görev almıştır. Birçok ulusal ve uluslararası marKaya ajans koordinatörü ve Metin yazarı olarak hizmet vermiştir.

2011 yılında reklam ve prodüksiyon firması olan Akaylar Prodüksiyon’u kurmuştur. Farklı sektörlerde yer alan çeşitli markalara “butik” tasarım hizmeti sunmuştur. Akaylar Prodüksiyon bünyesinde, Türkiye’nin ilk moda belgeseli olan “Modanın 100 Yılı” isimli belgesel formatının yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenmiştir. “Modanın 100 Yılı”, 4 bölüm olarak, 2013 yılında TRT Belgesel kanalında yayınlanmıştır.

2014 yılının Ocak ayında tamamlanan “Dileğim Barış Olsun” adlı belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenmiştir.

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler

Amina – 2019 …. Belgesel, 01:10:00

38. İstanbul Film Festivali, Ulusal Belgesel Yarışması, Yarışma Dışı, Gösterim Seçkisi. 2019

Modanın 100 Yılı – 2013 …. Belgesel, 00:00:28, (TRT Belgesel, 4 Bölüm)

Dileğim Barış Olsun (My Wish is Peace) – 2014 …. Belgesel, 00:43:00

33. İstanbul Film Festivali, Belgeseller Bölümü, Gösterim. 2014

7. Ege Belgesel Film Günleri, Gösterim. 2014

9. İşçi Filmleri Festivali, Kent ve Çocuk Filmleri Bölümü, Gösterim. 2014

65. Berlin Film Festivali, Türkiye Standı, Kısa Belgeseller Bölümü, Gösterim. 2015

5. İnsan Hakları İzmir Belgesel Günleri, Gösterim Seçkisi. 2014

3. Zeugma Film Festivali, Belgesel Film Gösterim Seçkisi. 2015

Kaynak

Kıvılcım Akay

akaykivilcim @ hotmail.com

You may also like

Comments

Comments are closed.