Dünyaİklim KriziManşet

Devasa buz kütlesi ‘A68’in erimesi sonucu her gün 1,5 milyar ton su okyanusa karışıyor

0

Bir süre “Dünyanın en büyük buz dağı” olarak kabul edilen “A68” adındaki devasa buz kütlesinin erimesi sonucu her gün 1,5 milyar ton suyun okyanusa karıştığı belirtildi.

Bu miktar, Birleşik Krallık‘ta bir günlük kullanılan su miktarının yaklaşık 150 katına denk geliyor.

A68’in çevre üzerindeki etkisi ölçülüyor

BBC‘de yer alan habere göre A68 buz dağı, 2017’de Antarktika‘dan koptu. Buzdağı, yaklaşık 6 bin kilometrekare büyüklüğünde ve yaklaşık 230 metre yüksekliğe sahipti. Buz dağından şimdiye kadar yaklaşık 1 trilyon ton buzun eridiği kaydedildi.

Araştırmacılar, şimdi A68’in çevre üzerindeki etkisini ölçüyor.

Leeds Üniversitesi‘nden bir ekip, Antarktika’dan kuzeye, Güney Okyanus boyunca ve Güney Atlantik‘e doğru hareket ederken, buz dağının değişen boyutlarını hesaplamak için tüm uydu verilerini inceledi. Bu çalışma, takımın buz dağının üç buçuk yıl boyunca değişen erime oranlarını değerlendirmesini sağladı.

Dev buz kütlesinin çevredeki sığlıklara oturarak milyonlarca penguen, fok ve balinanın yiyecek arama yollarını kapatabileceğinden korkuluyordu. Ancak korkulan gerçek olmadı.

Leeds Üniversitesi’nden Dr. Anne Braakmann-Folgmann BBC’ye verdiği demeçte, “Kıta sahanlığına kısa bir süre dokunmuş gibi görünüyor. O sırada dağ bir dönüş yaptı ve küçük bir parçanın koptuğunu gördük. Ancak A68’in oturması için yeterli değildi” dedi.

Nisan 2021’e kadar A68, çok sayıda küçük parçaya bölünürken, bunun ekosisteme uzun süreli etkilerinin olabileceği kaydedildi.

A68’den eriyerek okyanusa karışan suların yerel akımları değiştirerek okyanus zeminin yapısını değiştireceği ve yeni biyolojik değişimlere de yol açabileceği belirtildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.