Hayvan HaklarıManşet

DEVA’dan Tarım ve Orman Bakanı’na: Korunması gereken türler tespit ediliyor mu?

0

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlanması istemiyle nesli tükenmekte olan hayvanların avlanmasıyla ilgili soru önergesi verdi.

TBMM Başkanlığı‘na iletilen önergede, bakanlığın elinde yabanda yaşayan hayvanların sayısına dair bilimsel metotlarla tespit edilmiş nitelikli veri ve envanter olmadığına işaret edildi.

Yabanda yaşayan hayvanlarla ilgili yapılan çalışmaların, konuyla ilgili çalışan uzman olup olmadığının ve korunma altına alınması gerektiği/korunduğu halde “avlanan” hayvanların akıbetinin soruşturulduğu önergede yanıt verilmesi istenen sorular şöyle:

‘Kaç korunması gereken hayvan öldürüldü, kaç kişi ceza aldı?’

  • Mahkeme kararları ile Tarım ve Orman Bakanlığının elinde yabanda yaşayan hayvanların sayısına dair bilimsel metotlarla tespit edilmiş nitelikli veri ve envanter olmadığı saptanmıştır. Bu karalar ışığında, envanter eksikliğinden kaynaklanan sorunların tespiti ve yeni sorunların önlenmesi için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, yabanda yaşayan hayvanların sayısının tespiti için uzman bilim insanlarından veya araştırma kuruluşlarından yardım almaktadır mıdır? Alınmakta ise, bu uzman kişiler kimlerden oluşmaktadır? Söz konusu kurumlar ve kuruluşlar hangileridir?
  • Ülkemizin ihtirazi kayıt ile kabul ettiği, Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi‘nin (Bern Sözleşmesi) 9. Maddesi’nde belirtilen Daimi Komite‘ye rapor verme yükümlülüğü yerine getirilmekte midir?
  • Her yıl artan orman yangınları, seller gibi doğal afetler de göz önünde bulundurulduğunda; koruma altına alınmamış ve Av Turizmi Uygulama Talimatı, Av Turizmi Uygulama Talimatı Ek Kararı ve Merkez Av Komisyonu Kararı’nda yer alan türlerden, sonradan Türkiye’de nesli tükenme tehdidi altına giren ve koruma altına alınması gereken türlerin tespiti yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise hangi yöntem izlenmektedir?
  • Nesli tükenme tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişiler hakkında yapılan adli işlemlerin sayısı kaçtır? Ve bu kişilerin kaçı ceza almıştır?
Rızvanoğlu: Doğanyurt’ta korunması gereken yerlere maden yapımına seyirci kalmayacağız
[Seçime Doğru] Evrim Rızvanoğlu: İklim kriziyle mücadele etmezsek 30 TL’ye aldığımız soğana bile erişemeyeceğiz
[Ankara’nın iklim gündemi-2] DEVA Partisi: Türkiye’nin en önemli iklim ve çevre sorunu rant ve umursamazlık

You may also like

Comments

Comments are closed.