İklim KriziManşet

Dersim için taşkın uyarısı: Munzur ve Pülümür çaylarının su seviyesi yükseldi

0
Tunceli

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine yönelik kuvvetli yağış uyarılar devam ediyor. Depremden etkilenen Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde bugün taşkınlar yaşanmasına yol açan uzun süreli sağanaklar, Dersim‘de de etkisini gösteriyor.

Yoğun yağışlarla birlikte Munzur ve Pülümür çaylarının su seviyelerinin yükseldiği görülüyor. Tunceli Belediyesi, yurttaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

‣ Depremden sonra bir de sel bastı: Şanlıurfa ve Adıyaman’da beş kişi yaşamını yitirdi
‣ Şanlıurfa ve Adıyaman’daki sel felaketinde can kaybı 13’e yükseldi

‘Nehir kıyılarına yaklaşmayın’

Yapılan açıklama, olası bir taşkın ihtimaline karşı vatandaşları uyararak, şu ifadelere yer verildi:

“İlimizde son günlerde yaşanan etkili yağışlar nedeniyle hem Pülümür Çayı hem de Munzur Çayı su seviyesinde büyük miktarlarda artış meydana gelmiştir. Halkımızın nehir kıyılarına yaklaşmamaları ve su kıyısında bulunan işletmelerin dikkatli olmaları önemli rica olunur.”

Şanlıurfa ve Adıyaman’da 13 kişi hayatını kaybetti

Günün erken saatlerinden itibaren etkili olan yağışlar Adıyaman, Şanlıurfa ve Malatya‘da sele neden oldu. Seller nedeniyle Adıyaman’da iki, Şanlıurfa’da 11 kişi hayatını kaybetti.

Adıyaman ve Malatya’da depremzedelerin yaşadığı çadır kentlerde çadırları su bastı. Adıyaman’da su baskınından etkilenen vatandaşlar, KYK yurtlarına yerleştirildi. Cadde ve sokaklar su altında kaldığı Adıyaman’ın Sincik ilçesindeki bir derenin taşmasıyla bir köprü araç trafiğine kapandı. Derenin taşması sonucu köprüde göçükler oluştu.

Şanlıurfa’da yüzlerce ev ve araç sel suları altında kalırken Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesini su bastı. Halen birçok semte ulaşım sağlanamayan kentte eğitime bir gün ara verildi.

Yaşanan felaketin ardından AFAD, Adıyaman ve Şanlıurfa’ya çok sayıda araç, profesyonel dalgıç, arama kurtarma personeli, vidanjör, motopomp ve dalgıç pompa ile kurtarma botu yönlendirdiğini açıkladı.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.