EkolojiEnerjiManşet

Dereköy Yaylası’na maden ocağı girişimi köylüleri ayağa kaldırdı

0

Antalya‘nın Korkuteli ilçesindeki Dereköy Yaylası’nda, tarım arazilerinin ortasına açılmak istenen kömür madenine karşı, yöre köylüleri, sivil toplum örgütleri, uzmanlar ve çevre aktivistleri bir araya geldi. Turkuaz Kömür İşletmeleri AŞ tarafından, Dökük Mevkii’nde açılmak istenen madenin, bölgede 11.00 dönümü kaplayan tarım arazinin 1.500 dönümüne, yani tüm alanın yüzde 14’üne kurulmak istendiğine dikkat çeken Dereköylüler, Antalya Valiliği, kaymakamlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlüğü, DSİ bölge müdürlüğü ve Orman bölge müdürlüklerine dilekçeler vererek maden için başlatılan sürecin sonlandırılmasını istedi.

Dereköy’ün ana geçim kaynağı, tarımsal üretim. Köydeki üretim miktarları ise kayısı 7 bin ton, vişne 1000 ton, şeftali 5 bin ton, erik ise 4 bin ton olarak gerçekleşiyor.  Kömür madeni açılmak istenen yerin 300 dönümünde sulu tarım yapılırken, geri kalan tarım alanlarında buğday ve nohut yetiştiriliyor. Yayla Mevkii’nde ayrıca meyve bahçeleri bulunuyor.

Rakımı 1500 olan Dereköy Yaylasının kuzeyindeki Sülekler Yaylası’nda 4 bin, doğusundaki Varsak Yaylasında 2472, batısındaki Yağca Yaylasında ise 1500 dönüm tarım arazisi bulunuyor.

Kömür madeni açılmak istenen alanı bu arazilerin tam ortasında yer aldığını belirten kişi ve kurumlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kömür için ‘kamu yararı’ kararı veremeyeceğine dikkat çekti:

“Tarım arazilerinde madencilik yapılabilmesi için 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 13. Maddesi gereğince Tarım Bakanlığının “kamu yararı kararı alması gereklidir” demektedir. Bakanlık, tarım merkezinde böyle bir kararı nasıl alacaktır? Tarlasını kömür madenciliği için kiraya vermek istemeyen köylülere “kamulaştırma” baskısı yapılamaz!”

Dereköy’ün ikinci önemli geçim kaynağı ise hayvancılık. Bölgede 26 ailenin hayvancılık yaptığı belirtilen ortak açıklamada, sadece Dereköylülerin altı bin ila yedi bin civarında koyun ve keçisi bulunduğu, diğer köylerde de küçükbaş hayvancılık yaptığı belirtildi.

Barajın su toplama havzasında

Yöre halkının içme suyu kaynağı Dereköy Dağı, Kartal Su kaynağı mevkii, kömür madeni açılmak istenen yere sadece 2 km. uzaklıkta. Bütün Korkuteli’nin ana su kaynağı olan Korkuteli Çayı‘nı ve bölgede kurulu Korkuteli Barajı’nı besleyen Menevşelik su kaynakları da açılmak istenen madenin tehditi altında. Açıklamada, su kaynaklarının üzerine kömür madeni açılamayacağına vurgu yapıldı:

Korkuteli, çok önemli meyve ve sebze üretim yeri olarak bu baraja muhtaçtır ve barajın su kaynaklarının korunması hayati önemdedir. İklim değişikliği suları hızla kuruturken, su kaynaklarının üzerine kömür madeni açılamaz Halkın vergileriyle kurulan Korkuteli Barajı’nı riske atacak yerde kömür madeni olmaz, olamaz, Dereköy Köylülerinin içme suyu kaynağına çok yakın mesafede kömür madeni olmaz, olamaz!

Dereköy, çok sıcak bir bölge olan Akdeniz’de halkın yazın yaşadığı bir yayla bölgesi. Yaylada kömür tozlarından olumsuz etkilenecek büyük ardıç ormanları da bulunuyor.

Avustralya yanıyor, Dereköy yanmasın’

Ortak açılmada, kömür madenlerinin iklim krizine olumsuz etkisine de dikkat çekildi:

İklim değişikliği hızla bütün dünyayı kasıp kavururken, iklim değişikliğinin temel nedeni olan kömür madeni Dereköy Yayla Mevkiinde açılamaz!. Aşırı iklim olaylarının ne kadar çok arttığı ortadadır. Avustralya’nın nasıl yandığı, Antalya’nın hortumlarla, su baskınlarıyla nasıl boğuştuğu da ortadadır. İklim değişikliğinin geri dönülmez bir noktaya ulaştığı şu günlerde, kömürün rolü de ortadayken bizler; ne kömür yansın, ne de dünyamız diyor, Dereköy’de kömürün toprakta kalmasını ve de yukarıda belirttiğimiz tüm nedenlerle kömür madeni açılmadan sürecin sonlandırılmasını talep ediyoruz!

Ortak açıklamayı şimdiye dek imzalayan kişi ve kurumlar şöyle:

A Platformu-  Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu,  BAÇEP – Batı Akdeniz Çevre Platformu, Salih Sönmezışık – Orman Müh. Odası Eski Genel. Baş., Türkiye ormancılar Derneği Den. Kur. Baş, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Danışmanı, 350 Ankara, Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP),  Antalya Nükleer Karşıtı Platform(NKP), Kent hareketleri, Kendi Küllerinden Doğan Anka, SAMÇEP – Samsun Çevre Platformu, GANÇEP- Gaziantep Çevre Platformu, Validebağ Gönüllüleri, EGEÇEP – Ege Çevre Platformu, GÜLDER-  Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği, Salihli Çevre Derneği, Arzu Kır –  Kazdağları Reşitköy Barajı Davası Avukatı, Burhaniye Çevre Platformu, Karadeniz Çevre Haberleri Portalı, Tarım Orman- İş, DAÇE -Doğu Akdeniz Çevre Platformu, Cemil Güntepe- Heykeltraş, İstanbul, Şükriye Ercan– Yazar, Eskişehir, Yasemin Özbek – Tercüman, İstanbul, Hayvanlar Eşittir Yaşam Platformu- Alanya, Yatağan Turgut Köyü(Kömür madenine karşı mücadele veriyor), Milas Ekizdere Köyü(Kömür madenine karşı mücadele veriyor), Van –ÇEVDER, Silivri Çevre Derneği , Kemer Doğa Gönüllüleri, Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, Biz Derneği, Büyükçekmece Çevre Dostları, Salihli Çevre Derneği, İzmir Yaşam Alanları Grubu, Konak Kent Konseyi, İZÇEP-  İzmir Çevre Gönüllüleri Platformu, GÜLER – Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği, Isparta Uluğbey Köylüleri, İmece Evi Doğal Yaşam ve Ekolojik Çözümler Merkezi, Ayvalık Tabiat Platformu, Gümüşhaneliler Dayanışma Platformu, 350 Türkiye, Korkuteli Çevre İnsiyatifi, Korkuteli İmecik Köylüleri, İstanbul Nükleer Karşıtı Platform(NKP), KOS- Kuzey Ormanları Savunması, KİP –Karadeniz İsyandadır Platformu, İstanbul Kent Savunması, Birleşik Yeşil Hareket, Burdur Göle Yas Derneği. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.