Depremzede olmanın ötesi: Afet bölgesinde kadın olmak

Depremlerin ardından yapılan araştırmalar, kadınların depremzede olmanın ötesinde çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını gösterdi. Afet için Feminist Dayanışma gönüllüleri, deneyimlerini Yeşil Gazete'ye anlattı.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, yaklaşık 13,5 milyon kişiyi etkiledi. Milyonlarca kişinin evsiz kalmasına neden olan yıkımlar, yetersiz kalan çadır ve temel ihtiyaç yardımlarıyla çok sayıda depremzedenin zor yaşam koşullarıyla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Öte yandan afet sonrası yapılan araştırmalar, depremin kadınlar ve birçok azınlık grubu üzerinde daha derin etkileri olduğunu ortaya koydu.

Ataerkil toplum yapısının etkisiyle, çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi grupların bakım sorumluluğu yine çoğunlukla kadınlara atfedildi. Bunun yanı sıra beslenme, barınma alanlarının ve çamaşırların hijyeni, yardımların dağıtımı gibi birçok sorumluluk ağırlıklı olarak halihazırda depremzede olan kadınlara düştü.

Kadınlar, ped gibi zaruri ihtiyaçlarının marjinalleştirilmesine de tanık oldu. Seyyar tuvalet ve banyo sayılarının yetersiz olduğu, çadırda konaklayan nüfusun 20’ye yaklaştığı ve güvenlik görevlilerinin yetersiz olduğu bazı çadırkentlerdeki kadınlar, hem kendileri hem de çocuklarına ilişkin güvenlik tehlikesi yaşadığını, tacize uğradığını veya uğramaktan korktuğunu dile getirdi.

Yeşil Gazete olarak bu sorunları ve çözüm önerilerini ilk elden tanık olan insanlardan dinledik. Afet için Feminist Dayanışma ekibinde gönüllü olarak görev alarak Adıyaman’da devlet yardımlarının ulaşmadığı bölgelerde kurulan çadırkentlere destek veren bağımsız feministler Yonca Cingöz ve Elmas Yılan, afet bölgesinde kadın olmayı anlattı:

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR