2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEnerjiManşetTürkiye

Depremden etkilenen Afşin-Elbistan Termik Santrali yeniden üretime başlıyor

0
Afşin Elbistan Termik Santrali

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 6 Şubat depremlerden etkilenen Afşin Elbistan Termik Santrali‘nin B ünitesinin gelecek hafta itibari ile kısmen çalışmaya başlayacağını duyurdu.

Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle, her iki merkez üssüne de çok yakın olan Afşin Elbistan Termik Santrali’nde üretim durmuştu.

Afşin‘de basın açıklaması yapan Dönmez, depremlerin bölgede ciddi hasara neden olduğunu dile getirerek, elektrik ve doğalgaz şebekeleriyle ilgili yürütülen çalışmaların özellikle yüksek basınç hatlarında ve yüksek gerilim hatlarında tamamlandığını bildirdi.

‘Afşin-B’de hasar tespit çalışmaları tamamlandı’

Bölgede yoğun şekilde elektrik üretim tesislerinin bulunduğuna işaret eden Dönmez, “Hidroelektrik santrallerimiz var. Termik santrallerimiz de var. 3 tane büyük kömür santralimizden birisi Adana‘da, diğeri Afşin-Elbistan bölgesinde olmak üzere Kahramanmaraş’ta hizmet vermekteydi. Adana Tufanbeyli‘deki santralimizde herhangi bir sorun yok. İşletilmeye devam ediliyor. Ancak şu anda bulunduğumuz Afşin-Elbistan bölgesinde iki adet, birisi 1360 megavatlık, diğeri 1440 megavatlık 4’er üniteden oluşan kömür santrallerimiz özellikle Elbistan merkezli depremde maalesef olumsuz etkilendiler. Her iki santralimiz de şu anda hizmet dışı” dedi.

Afşin Elbistan Termik Santali

Dönmez, Afşin Elbistan A Termik Santrali‘nin Afşin Elbistan B Termik Santrali‘ne kıyasla eski bir santral olduğuna dikkati çekerek, santralde hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

“Elektrik Üretim AŞ tarafından işletilen Afşin-B santralinde de hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Pazartesi gününden itibaren de bakım onarım çalışmalarına giriyoruz. Önümüzdeki pazartesiden itibaren Afşin-B santralimizde ilk etapta bakım onarım ve teknik personel olmak üzere kısmen çalışmaya başlayacaklar” diyen Dönmez, bu santraller ve maden işletmelerinde çalışan insanların da depremden olumsuz etkilendiğini belirtti.

Termik santraller hasar görmüş, kömür madeninde çökme yaşanmıştı

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu, 12 Şubat’ta yaptığı yazılı açıklamada 6 Şubat depremlerinden etkilenen 10 kentin bazı bölümlerinde enerji altyapısının hasar gördüğünü söyledi.

Deprem nedeniyle Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin her ikisinde de çelik konstrüksiyon zarar görmemiş ancak şalt sahanı ekipmanları yerlerinden oynadığı için elektrik üretimi durdurulmuştu.

Öte yandan Afşin-Elbistan kömür madeni işletmesi sahasında çökme meydana gelmişti. En son alınan bilgilere göre, enkaz altında işçi olup olmadığı bilinmiyordu.

‣ Deprem bölgesi’ndeki santraller için soru işaretleri: Acilen denetlenmeli

Bölgede yedi termik santral var

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Komisyonu, daha önce Yeşil Gazete‘ye yaptığı açıklamada depremden etkilenen 10 kentin sınırları içerisinde yer alan yedi termik santralin acilen denetlenmesi gerektiğini söylemişti.

Deprem bölgesinde yer alan yedi termik santral şöyle:

  • 1355 megawatt gücünde Afşin-Elbistan A Termik Santrali (Kahramanmaraş)
  • 1440 megawatt gücünde Afşin Elbistan B Termik Santrali
  • (Kahramanmaraş)
  • 450 megawatt gücünde Tufanbeyli Termik Santrali (Adana)
  • 1308 megawatt gücünde İskenderun Termik Santrali (Adana-Yumurtalık)
  • 660 megawatt gücünde Hunutlu Termik Santrali (Adana-Yumurtalık)
  • 1260 megawatt gücünde Atlas Termik Santrali (Hatay–İskenderun)
  • 15 megawatt gücünde Kojen Termik Santrali (Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu)

You may also like

Comments

Comments are closed.