Deprem vergileri asfalta gömülmüş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem vergilerinden toplanan paraların nereye harcandığı ile ilgili olarak ”Alınan vergiler, sağlığımıza, duble yollara, demir yollarına, hava yollarına, çiftçimize, eğitime gidiyor” dedi.

Bakan Şimşek’e 1999 depreminden sonra yürürlüğe giren vergilerden toplanan paraların nereye harcandığı da soruldu. Bakan Şimşek, Türkiye’nin 1999 yılında yaşanan büyük depremin ardından bir takım vergi düzenlemelerine gidildiğini belirten Bakan Şimşek, fakat sonra bu geçici vergilerin kalıcı hale getirildiğini vurguladı. Bunun AKP hükümetleri öncesinde yapıldığına dikkat çeken Bakan Şimşek, deprem vergilerinin makro boyutuyla ilgili bilgi verdi. 1990’lı yıllara gidildiğinde bütçe açığının Türkiye’deki makro ekonomik istikrarsızlığın temel bileşeni olduğunu söyleyen Bakan Şimşek açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bunun arkasındaki temel neden siyasi istikrarsızlıktır. Ama makro ekonomik açıdan baktığımız zaman tabiri caizse bütün kötülüklerin anası bütçe açığıydı. Hal böyle olunca bizim hükümetimiz ne yapmış, demiş ki biz mali disiplini devam ettireceğiz. Bizden önce kalıcı bir niteliğe kavuşturulan vergiler bizim dönemde de devam etmiştir. Türkiye’nin ihtiyaçları bu çerçevede bir vergi düzenlemelerini kalıcı hale getirmiş. Şimdi gelinen noktada Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir afet olması halinde hemen devlet bütün imkanlarını devreye geçiriyor. Bugün TOKİ’yi bütçeden, kamudan tamamen bağımsız düşünemeyiz ki. TOKİ’nin yapacağı konutlar için biz ne yapıyoruz? Başka yerlerde arsalar tahsis ediyoruz. Bu arsalardan elde edilen gelirlerle bunlar yapılıyor. Sonuçta bunlar 74 milyonun servetidir. Şimdi onun için Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir sorun varsa tabii ki o sorunu çözmek bizim görevimiz. Bu sorunu çözerken şu vergiyi şuradan almıştık da sadece şuraya kullanalım yaklaşımı zaten geçmişte de yoktu. 1990’da da olmamış 2000’de de olmamış 20001 yılında da olmamış. 2002’de de olmamış. Olsaydı, 1999 depreminin yaraları bir yıl içerisinde sarılırdı. Şimdi gelelim vergiyi hangi harcamalar için toplandığına. Bu aslında bütçeye, uluslararası bütçe mantığına da aykırı. Bu vergiler nereye harcanıyor? Ben bütçede daha önce açıkladım. Sizlerle de paylaştım. Bu vergiler bizim sağlığımıza gidiyor. Eğitime gidiyor. Bazen bize şunu da söylüyorlar. Şu kadar özelleştirme yaptınız ne yaptınız bu kadar parayı. Çok açık Hazine’ye verdik. Hazine bunları borç ödeme de kullandı. IMF’ye olan borç neredeydi bugün nereye geldi. Yani bütün bu hususlar ortada. Bu ülkede çok güzel hizmetler yapılıyor. Deprem yaralarını da hep beraber saracağız. Ama tabii ki devlet olarak biz bu işi, yani sorumluluğunu biliyoruz ve bu sorumluluğu yerine getirmek için de gereken her türlü çabayı göstereceğiz.”

(Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR