2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTarım-Gıda

Deprem Türkiye’nin tarım üretiminin beşte birine zarar verdi

0

Birleşmiş Milletler‘e (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerin Türkiye’nin tarım üretiminin yüzde 20’sinden fazlasına zarar verdiğini duyurdu.

FAO, Türkiye’deki yapılan ön değerlendirmeler sonucunda, “toprak mahsulü, hayvancılık, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği dâhil tarımda ve depremin vurduğu bölgelerdeki kırsal altyapıda ciddi zarar tespit edildiğini” belirtti.

Buna göre, deprem, 11 tarım iline ciddi darbe vurarak 15,73 milyon insanı ve ülkenin gıda üretiminin yüzde 20’den fazlasını etkiledi.

Sektördeki kayıp 5,1 milyar dolar

“Depremden etkilenen ve Türkiye’nin bereketli hilali olarak bilinen bölgesinin, tarımsal gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 15’ini, Türkiye’nin tarım ürünü ihracatının da yüzde 20’sine yakınını oluşturduğunu” belirten FAO, depremin Türkiye’de tarımsal bakımdan 1,3 milyar dolarlık fiziksel hasara neden olduğu, sektördeyse 5,1 milyar dolarlık kayba yol açtığı tahminini paylaştı.

FAO, Türkiye’de depremden etkilenenlere destek amacıyla acilen 112 milyon dolar yardım toplanması için uluslararası topluma çağrıda bulunduklarını da hatırlattı. Ancak kırsalda yaşayan ve depremden etkilenen 900 bin kişiye nakit para, besi hayvanı ve tarımsal destek verilebilmesi için yapılan çağrı gereği şu ana kadar yalnızca 1,5 milyon dolar toplanabildi.

FAO Orta Asya Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu şunları söyledi: “Ekim sezonu bitmek üzere. Çiftçilerimize acilen gübre ve tohum vererek destek olmamız gerekiyor. Bu, bu yılki mahsul üretimi seviyeleri bakımından tek şansımız. Ayrıca hayvanlara da yem sağlamalıyız ki sağlıklarını ve verimliliklerini koruyabilsinler.”

Örgüt, depremden en çok etkilenen bölgelerde nüfusun üçte birinden fazlasının geçimini tarımdan sağladığına dikkat çekti.

You may also like

Comments

Comments are closed.