Denizli’de madenden çıkan kayalar bir köyü tehdit ediyor: Bakana sunulan sorular ise yanıtsız

Denizli Honaz'daki bir köyün yakınlarındaki taş ocağı, halkın can güvenliğini, geçim kaynaklarını ve sosyal yaşantısını tehdit ediyor. Çevre Bakanı Özhaseki ise konuya ilişkin sunulan soru önergesini yanıtsız bırakıyor.

Denizli‘nin Honaz ilçesindeki Aşağıdağdere Köyü yakınlarındaki halkın geçim kaynaklarını ve can güvenliğini tehdit eden ve geçen ay meclis gündemine taşınan taş ocağı madenine ilişkin soru önergesi yanıtsız bırakıldı.

Aşağıdağdere Köyüne 500 metre mesafede yer alan taş ocağında gerçekleşen patlamalar sonucu ortaya çıkan taşlar ve büyük kaya parçaları, zaman zaman köy sakinlerinin arazilerinin üzerine düşüyor. Köy halkı, bu kaya parçalarının evlerinin veya insanların üzerine düşebileceğinden de endişe duyuyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, köy sakinlerinin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşımak üzere 7 Eylül’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki‘nin cevaplaması istemiyle bir soru önergesi sundu.

Ancak Bakan Özhaseki, Arpacı’nın sorularını yanıtsız bıraktı.

Arpacı tarafından sunulan yazılı soru önergesi bilgileri. Kaynak: TBMM

‘Patlamalar nedeniyle köylü gündelik yaşamını sürdüremez hale geldi’

Vekil Arpacı, soru önergesinde taş ocağının 14 yıldır faaliyet gösterdiğini ve bu süreçte belirli zamanlarda patlayıcı madde kullanıldığını belirterek şunları söyledi:

“Her ne kadar kontrollü patlama yapılsa da ocaktan fırlayan dev kaya parçaları, taşlar evlerin ve arazilerin üzerine düşmektedir. Yaşanan bu durum nedeniyle mahalle sakinleri gündelik yaşamlarını sürdüremez hale gelmiş, endişe ve korku içinde yaşar hale gelmişlerdir. Aşağıdağdere sakinleri artık can güvenlikleri olmadıklarını, her an bir kaya parçasının evlerinin üzerine ya da yolda yürürken üzerlerine düşmelerinden çekinmektedirler.”

Arpacı önergede, Anayasa’nın ‘Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması’ başlıklı 56’ncı Maddesinde geçen ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir’ hükmünü hatırlattı.

Soru önergesinde Arpacı, Bakan Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:

  1. Denizli ili Honaz ilçesi Aşağıdağdere mahallesinde faaliyet gösteren firmanın çalışma izinleri tam mıdır?
  2. İlgili firma için ÇED raporu düzenlenmiş midir?
  3. İlgili taş ocağı firmasının çevreye vermiş olduğu zararın tespiti yapılmış mıdır? Taş ocağı ne sıklıkla denetlenmektedir? Denetlenmişse yapılan denetim sonucu kamuoyuyla paylaşılmış mıdır?
  4. Taş ocağı için üretim izin kapasitesi nedir? Üretim kapasite izninin üzerinde çalıştığı iddiaları doğru mudur?
  5. Aşağıdağdere mahalle sakinleri ilgili taş ocağı firması tarafından gerçekleştirilen patlamalar nedeniyle fırlayan taşlar/kaya parçaları evlerine yaşam alanlarına isabet etmiştir/etmektedir. Bugüne kadar bu zararların karşılanması için bir çalışma yapılmış mıdır?
  6. Mahalle sakinleri ortaya çıkan zararı defalarca kendi imkanlarıyla düzeltmelerine rağmen yenileriyle karşılaştıklarını söylemektedirler. Firmaya bu konuda bakanlığınız tarafından uygulanacak bir cezai yaptırım olmuş mudur?
  7. Mahallede yer alan bir futbol sahası kullanılamaz hale gelmiş, mahallede yaşayanların sosyal hayatı da taş ocağı nedeniyle olumsuz etkilenmiştir. Anayasa’mızın devletimize yüklediği ödev dikkate alındığında vatandaşlarımızı bu durumdan kurtaracak çözüm önerileriniz var mıdır? Bunlar nedir?
  8. İlgili taş ocağının kapatılması ile ilgili tarafınıza ulaşan talep olmuş mudur? Olmuşsa verilen yanıt nedir? İlgili taş ocağı kapatılacak mıdır?
  9. İlgili taş ocağının yerleşim yeri olmayan başka bir yere taşınması ile ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Bununla ilgili yapılan araştırma var mıdır?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güney Kore’de yargı kararı: İklim yasası gelecek nesillerin haklarını ihlal ediyor

Güney Kore'de 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmaması anayasaya aykırı sayıldı.

Koza Altın için sekiz ayda sekiz ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı

Yılbaşından bu yana yaptığı sekiz başvuruya 'ÇED gerekli değil' kararı verilen Koza Altın, verilen son onayla Gümüşhane Kelkit'te yeni bir altın madeni açacak.

Yunanistan’da limana milyonlarca balık ölüsü vurdu

Yunanistan'ın Volos kenti limanına yaklaşık 40 ton ölü balık vurdu. Yetkililer, etkilenen alanın kilometrelerce genişliğe yayıldığını ve diğer türler için çevre felaketine yol açabileceğini söylüyor.

Halkın yenilenebilir enerji talebi, binlerce imzayla belediyelere verildi

İklim için 350 Derneği, dört bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.

Salda Gölü dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri oldu!

Yıllar süren mücadele sonuç verdi. Salda Gölü artık Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesinde. 

EN ÇOK OKUNANLAR