Doğa MücadelesiManşetYerel

Denizdeki çöplerle mücadele eden dalgıç ağladı: Doğa cinayeti

0

Giresun Trabzon sınırındaki Eynesil ilçesinde dalış yaptığında sudaki kirliliği fark eden amatör dalgıç Engin Barutçu, denize bırakılan çöplerle tek başına mücadele ediyor.

Balıkların yumurtlama alanı ve balıkçıl kuşların yaşama alanı olan kayalık;, evsel, tekstil ve hafriyat gibi çeşitli atıkların dökülmesi ile çöpe alanına dönüştü. Barutçu, gördükleri karşısında gözyaşlarına hakim olamadığını ve durumu yetkililer bildimesine rağmen sonuç alamadığını söylüyor:

“Bu kayalar çok bakir. Buradaki kirlilik, her şeye zarar veriyor. Gördüğüm gün CİMER’e ve ilgili kurumlara sözlü ve yazılı müracaat yaptım. ‘Bize bilgi verilmedi’ denilebilecek hiçbir kurum kalmadı ama buna rağmen sonuç alamadım. Yetkililer ya çok yavaş hareket ediyor ya da umursamıyor.”

Önlem alınmasını talep ettikten sonra da çöp dökülmesi sürdü. Burada yaşanan bir doğa cinayeti ve kabul edilemez.

Bunun önüne geçilmeli. Doğadaki katliamın izleri, burada duruyor.

Kirliliğe karşı suç duyurusunda bulanmayı planlayan Barutçu, “Onlar çöp dökmekten vazgeçmiyor, ben de takip etmekten vazgeçmeyeceğim” diyor ve yetkililerden çözüm gelmeyince beş kilometre uzaklıktaki evinden bisikletle gelerek bölgede çöp topluyor.

Fakat çöplerle tek başına mücadele yetmiyor:

“Her gün gelip denizden çöpleri çıkarıp, daha sonra almak üzere bir kenara muhafaza ediyorum. İmece usulüyle keşke bunu yapabilsek ama bunları iş makinesinin alması gerekiyor. Denizdeki çöpler toplamakla bitmez. Hava koşulları ve dalgaların etkisiyle buradaki çöpler, kayaların arasına sıkışıyor. Denizden enjektör ucu dahil neredeyse görmediğim tıbbi atık kalmadı.”

DHA’ya konuşan Eynesil Belediye Başkanı Ahmet Latif Karadeniz de “Birilerinin çöp döktüğü doğru fakat kim yapıyor, bilmiyoruz” açıklamasını yaptı.

Karadeniz, çöp dökülmemesi için alanı ağaçlandıracaklarını söylüyor:

“Temizlik yapıp, toprak zemin oluşturup, yeniden çöp dökülmemesi için ağaçlandırmayı düşünüyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.