DünyaManşetUlaşım

Deniz taşımacılığında karbon emisyonları azaltma hedeflerinin ele alınması kabul edildi

0

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) üyeleri, Deniz Çevresini Koruma Komitesi‘nin (MEPC) 10-17 Haziran tarihlerinde gerçekleşen 76. oturumunu tamamladı.

Komite, deniz taşımacılığı kaynaklı karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyen ve sürdürülebilir alternatif yakıtların kullanımını destekleyecek önlemleri ele almayı kabul etti.

Oturumda alınan kararlar

Oturumda yapılan toplantılarda şu önemli kararlar alındı:

  • Marshall Adaları ve Solomon Adaları tarafından teklif edilen denizcilik sektörü için 100$/mt küresel karbon fiyatı teklifi, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Portekiz, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda ve Tuvalu tarafından da desteklendi.
  • Maersk, yılda 1 milyar tonluk devasa karbondioksit emisyonuna sebep olan sektörü, sıfır karbonlu yakıtlara kaydırmaya başlamak için 150$/mt tutarında daha yüksek bir karbon fiyatını desteklediğini söyledi. Aynı zamanda, dünyanın en büyük petrol ticareti ve gemi kiralama şirketlerinden biri olan Trafigura, deniz taşımacılığı için 250$/mt-300$/mt karbon fiyatı belirlemenin doğru zamanının geldiğini söyledi.

Marshall Adaları ve Solomon Adaları tarafından sunulan karbon fiyatı teklifi, ekim ayında gerçekleşecek IMO Oturumlar Arası Çalışma Grubu toplantılarında da görüşülecek.

IMO’da çok uzun süredir ertelenen, taşımacılık için alternatif yakıtların yaşam döngüsünün nasıl hesaba katılacağı konusu da eylül ayında ele alınacak.

‘Büyük bir fırsat’

Environmental Defense Fund‘un Uluslararası İklim Direktörü Aoife O’Leary de, bu yıl gerçekleştirilecek IMO toplantılarının üye devletlerin denizcilik endüstrisinin iklim etkilerini azaltmaya dair somut adımlar atması için tam zamanı olduğunu ifade etti:

IMO’dan önümüzdeki aylarda sabırsızlıkla beklediğimiz çok şey var. Ancak kısa vadeli önlemler ve siyah karbon konusundaki hedeflerin yetersizliği, gelecekte alınacak önlemlerin çok daha etkili olması ve deniz taşımacılığı emisyonlarını gereken ölçekte azaltmak için daha hızlı uygulanması gerektiği anlamına geliyor. Dünya, bir iklim felaketini önlemek için Paris Anlaşması tarafından belirlenen sıcaklık hedeflerini karşılamalıdır. Bu yılın içerisinde gerçekleştirilecek IMO toplantıları, Üye Devletlerin denizcilik endüstrisinin iklim etkilerini azaltmaya dair somut ve iddialı çözümler getirmesi için tam zamanı ve büyük bir fırsattır.”

Uzmanlar, deniz taşımacılığı kaynaklı sera gazı azaltımının önemli olduğunu vurgularken, sektörün Paris Anlaşması‘nın 1,5°C hedefine uygun olması için gerekli sera gazı azaltım önlemlerini uygulamada geciktiğini, bu nedenle önlem alınmadığı sürece bu emisyonların yükselmeye devam edeceğini belirtiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.