İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Deniz Poyraz davasında karar: Onur Gencer’e ağırlaştırılmış müebbet ve dokuz yıl hapis cezası

0

“Girdiğimiz ilk andan itibaren duruşma salonuna sinyal vermeden girmemiz bekleniyor. Yani bir avukatın kemerine ayakkabısına kadar aramak istiyorlar. Bunu kabul etmedik, edemeyiz. Bizler yargılamanın üvey evlatları değil asli kurucu unsuruyuz. Böyle bir itibarsızlaştırma çabasını kabul etmedik. Yargılama içerde devam ederken bunun mücadelesini verdik. Daha sonra mahkeme başkanının kendi talimatı olmadığı yönünde bir ifade ile karşılaştık. İçeriye girebildik ancak bir önceki celse verilen ve hukuki hiçbir geçerliliği olmayan yetki belgesiyle duruşmaya katılan avukatların kabul edilmeyeceği yönünde verilen karardan geri adım atılmayacağını öğrenince salonu terk ettik. Şu anda içerde bir yargılama yapılıyor ama avukatsız yargılama yapılıyor. Sadece bir tane sanık avukatı var. Böyle bir yargılamayı kabul etmeyeceğiz. Bugün içerdeki mahkeme salonu maalesef ki Türkiye’de iktidarın istediği salondur”

Açıklamanın ardından avukatlar cezaevi önünde oturma eylemine başladı.

Duruşma öncesi HDP’nin çağrısıyla cezaevi önünde bir araya gelen çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de burada bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Poyraz’ın ailesi, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve milletvekilleri Murat Çepni, Serpil Kemalbay, Züleyha Gülüm, Pero Dündar ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Burada konuşan Mithat Sancar, gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeye yönelik sistematik bir faaliyet yürütüldüğünün altını çizdi. Davanın karar duruşması olduğunun belirtildiğine de dikkat çeken Sancar,  şunları söyledi: “Olayın gerçekleştiği andan itibaren soruşturma aşamasında gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeye yönelik sistematik bir faaliyet yürütülüyor. Bu cinayet sıradan bir cinayet değildir. Bir kişinin hiç tanımadığı bir insanı hunharca, canavarca katletmesi ancak siyasi nedenlerle açıklanabilir. Çünkü katlettiği kişi, Deniz Poyraz yoldaşımızın bulunduğu bina, Türkiye’nin 3’üncü büyük partisinin il binasıdır. Bu şehir Türkiye’nin 3’üncü büyük şehridir. Bu şehrin göbeğinde Türkiye’nin 3’üncü büyük partisinin il binasına girip katliam amacıyla bir cinayet gerçekleştiren kişi tek başına olamaz.”

Kaos planının toplumu dizayn etmek amacıyla devreye sokulduğunun altını çizen Sancar, hakikatin ortaya çıkabilmesi için de cinayetin ardındaki bütün bağlantıların ortaya çıkarılmasının gerektiğini vurguladı.

Gencer: Kan kusturdum, pişman değilim

Duruşmada ilk olarak iddia makamı mütalaasını tekrarladı. Esas hakkındaki mütalaa hakkında savunma yapan sanık Gencer, Kin yuttum kan kusturdum. Asla pişman değilim” dedi. Gencer, son sözünde de aynı cümleleri tekrarladı.

Savunmanın ardından kararını açıklayan heyet, Gencer’e indirimsiz olarak, “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verirken, “mala zarar verme” suçundan dört yıl, “konut dokunulmazlığını ihlali” suçundan iki yıl ve “ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçundan da üç  yıl hapis cezasına hükmetti. Gencer, toplamda ağırlaştırılmış müebbet hapis ve dokuz  yıl hapis cezasına çarptırıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.