ManşetEkolojiHayvan Hakları

‘Deniz patlıcanı avı yasaklansın’

0
deniz-patlicani-avi-yasagi
Aydın’ın Didim ilçesinde birçok sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Didim Sivil Gelişim Platformu, 1 Kasım’da başlaması planlanan deniz patlıcanı avı yasağının kaldırılmasına ilişkin açıklama yaptı.
Didim Postanesi önünde yapılan açıklama öncesi, konuyla ilgili siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da imzası bulunan 40 dilekçe Didim İlçe Kaymakamlığı’na gönderildi.

Deniz patlıcanı avı yasağı 31 Ekim’de sona eriyor

MA‘nın aktardığına göre platform adına basın açıklamasını okuyan Bülent Özkan, deniz patlıcanlarının avlanma yasağının 31 Ekim’de sona erdiğini ve 1 Kasım’dan itibaren yeniden avın başlayacağını hatırlattı.
İzmir, Karaabdullah Burnu, Muğla İli Datça Yarımadası, Çeşme ve İskandil Burnu arasında kalan karasularda avcılığa izin verileceğini aktaran Özkan, sadece Didim’e 400 adet teknenin avlanmak için geleceği bilgini paylaştı.

‘Deniz patlıcanları deniz kumunu temizliyor’

Avlanmanın yasal izne bağlı olarak yapılacağını vurgulayan Özkan, “Bir deniz patlıcanı, bir yılda ortalama 150-200 ton arasındaki deniz kumunu filtreleyerek temizliyor” dedi.
Bu canlılar bir nevi denizlerin can damarı olduğunu söyleyen Özkan “Tüm Türkiye’deki doğaseverleri dayanışmaya ve mücadeleye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.
deniz-patlicani-avi-yasagi-hakkinda-basin-aciklamasi

Deniz patlıcanı avı hakkında basın açıklaması

‘İşbirliği oluşturulmalı’

Özkan, deniz patlıcanlarının avlanmasını ve doğanın yok edilmesini önlemek için atılması gereken adımları şu şekilde sıraladı:
  • Deniz patlıcanları, 1380 sayılı kanunda nesli koruma altına alınan (avlanması yasak türler) canlılar arasına alınması zorunludur.
  • Bu konunun önemi ve hassasiyeti konusunda tüm halkımız bilgilendirilmeli, uyarılmalıdır.
  • Tüm partiler, STK’lar, ilgili kurum ve kuruluşlarla eşgüdümlü çalışma yapıp güç birliği oluşturulmalıdır. 
  • Aynı konuda mücadele eden diğer bölgelerdeki STK, platform ve kişilerle güç birliği yapılmalıdır.
  • Deniz patlıcanları konusunda ulusal ve uluslararası boyutta akademik çalışma yapmış ve çalışmalarına devam eden üniversitelerle iş birliği kurulmalıdır.

Deniz patlıcanı nedir?

Deniz Patlıcanları, derisidikenliler familyasından omurgasız bir deniz canlısı. Deniz Hıyarı diye de adlandırılıyor. Ege Denizi’nde özellikle de Çeşme – Datça arasındaki bölgede yoğun olarak yaşıyorlar.
Dünyada 200 türünün olduğu tahmin ediliyor. Bir deniz patlıcanı yılda ortalama 150-200 ton arası deniz kumunu temizleyebiliyor. Bu nedenle denizlerin ekosistemi için son derece önemli bir yer tutuyorlar.
Kozmetikte, ilaç sektöründe kullanılıyor ve afrodizyak olarak tüketiliyor. Ağırlıklı olarak uzak doğu ülkeleri tarafından talep ediyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.