ManşetTürkiye

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idamlarının 50’nci yıl dönümünde anılıyor

0

6 Mayıs 1972’de darağacında infaz edilen 68 devrimci gençlik hareketinin öncüleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 50 yılın ardından ülke çapında düzenlenen etkinliklerle anıldı.

İdam edilmelerinin 50’nci yılında üç fidanın Ankara Karşıyaka Mezarlığı‘ndaki kabirlerini binlerce kişi ziyaret etti. CHP, Denizler’in 6 Mayıs 1972’de sabah karşı idam edildiği Ulucanlar Cezaevi önünde açıklama düzenledi.

İstanbul’da gençlik örgütleri Taksim‘den dönemin devrimcilerinin 6. filoyu denize döktüğü Dolmabahçe sahiline yürüdü. Kadıköy‘de Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Bir avuçtular. Deniz oldular” isimli sergi açıldı.

Bursa‘da Üç Fidan Parkı‘nda şafak nöbeti tutuldu. İzmir Karşıyaka’da Üç Fidan Anıtı‘nda düzenlenen törende Karşıyaka Belediyesi, üç çınar fidanı dikti, can suyu verdi. Gaziemir’de de Belediye, saat 05.30’da Üç Fidan Parkı’ndaki anıta karanfil bıraktı. İzmir Emek Gençliği saat 18.00’de anma için Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne çağırı yaptı.

 

Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anıtları başında düzenlenen anma töreninde Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için saygı duruşunda bulunuldu, mezarlarına karanfil bırakıldı, şarkılar söylendi, sloganlar atıldı.

Törene İHD, KESK, DİSK, TMMOB, Mülkiyeliler Birliği, Ankara 68’liler gibi sendika ve halk örgütlerinden; TİP, Emek Partisi, HDP, CHP, Sol Parti, TKP, Halkevleri,  SYKP gibi partilerden yüzlerce kişi katıldı.

Anma konuşmaları için kürsü ve platform kurulmasına ise polis izin vermedi.

Onları katledenler lanetle anılıyor

Törende bulunaun örgütler adın ortak açıklamayı KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü okudu. Köklü şunları söyledi:

“Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, kendi kurtuluşlarını emekçi halkın kurtuluşuyla birleştirdiler. Halkların ve emekçilerin çıkarlarından başka çıkar gözetmediler. 6 Mayıs 1972’de faşist cunta eliyle katledildiler. İdamlarıyla mücadelenin önünün kesilmek, halka korku salınmak istendi. Ama mücadele sürdü, binlerce Deniz, Yusuf ve Hüseyin doğdu. Üç fidan halkın bağrında, bağımsız ve demokratik bir Türkiye mücadelesinde yaşamaya devam ederken onları katledenler lanetle anılıyor.

Bugün iktidar, ülkeyi uluslararası tekeller ve onların yerli işbirlikçileri için bir cennete; işçiler, emekçiler, gençler için cehenneme çevirdi. Bütün bu saldırılara rağmen işçi ve emekçiler, emek ve demokrasi güçleri kendilerine dayatılan bu koşulları reddediyor. Biz biliyoruz ki, bugüne kadar olduğu gibi bugün de Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i anmak, onların mücadelesini yükseltmekten geçmektedir. ”

Siyasi bir cinayetle katledildiler

ANKA haber ajansına konuşan Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, mezarlara karanfil bırakırken; “Onlara, ülkeye olan borcumuz var. Onu gerçekleştirmeye çalışıyoruz elimizden geldiği kadar. Biz burada üç baba, bir ben ile gömdük o üç kişiyi. Bakın şimdi binlerce kişi geliyor. Her geçen sene daha da artıyor” dedi.

Anmaya katılan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, konuşmasında şunları söyledi:

“Üç fidanımız, bundan yarım asır önce bir siyasi cinayetle katledildiler. Açtıkları yolda yürüyen milyonlar var şimdi, milyonların yüreğinde yaşıyorlar. Onları siyasi cinayetle katledenler, idamlarında oy kullananlar tarihin utanç sayfalarında yer alıyorlar.”

CHP Ankara İl Gençlik Kolları Başkanı Tolga Turgut, “İdam sehpasına çıkmakta bir an bile tereddüt yaşamayan gençlik liderlerimizi kaybettik. Bizlerin geçmişleri, pişmanlıklarla değil, onur, gurur duyulacak mücadele yoldaşları ile örülüdür. Biz mücadelede yol arkadaşlarımızı kaybederken doğan çocuklarımıza Deniz dedik, Ulaş dedik, Hüseyin dedik, Mahir dedik ve 50 yıl sonra o Denizler, Mahirler, Ulaşlar, bugün mezarı başında ağabeylerini anmaya geldiler” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, dün Meclis Başkanlığı’na “02.05.1972 tarih ve 1586 sayılı Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın Ölüm Cezalarının Yerine Getirilmesine Dair Kanun’un Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Kanun Teklifi” sundu.

Başarır, bunun “2 Mayıs 1972 tarihinde alınan yanlış, haksız, hukuksuz bir kararın düzeltilmesi teklifi olduğunu” belirtti ve “Bu kanun teklifi bir itibar iadesi teklifi asla değildir. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının itibarlarının iadelerine ihtiyaçları yoktur” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.