Dünyaİnsan HaklarıKadınManşet

İran: En az 481 protestocu öldürüldü, 109 kişi idam cezasıyla karşı karşıya

0
İran, protesto

İran İnsan Hakları Örgütü’nce (IHRNGO) yapılan açıklamada başörtüsünü ‘uygun’ takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ardından başlayan protestolarda bugüne kadar 64’ü çocuk, 35’i kadın olmak üzere en az 481 kişi öldürüldü.

Norveç merkezli örgüt tarafından yapılan açıklamaya göre; en az 109 protestocu şu anda idam cezası alma riskiyle karşı karşıya. Tutuklamaların nedenleri arasında Allah’a karşı gelmek (moharebeh) ve yolsuzluk (efsad-fil-arz) bulunuyor.

İnsan hakları örgütüne göre; çoğu aile sessiz kalması için baskı altında. Ülkedeki baskıdan dolayı ölüm rakamlarıyla ilgili net bir bilgi bulunmuyor ve gerçek sayının daha yüksek olması muhtemel görünüyor.

IHRNGO Direktörü Mahmood Amiri Moghaddam, ülkedeki son duruma ilişkin şunları söylüyor:

“Özellikle Sistan ve Belucistan vilayetinde daha az bilinen birçok protestocu işkence altında ve idam cezası alma riskiyle karşı karşıya. Protestocuların hayatlarını, kitlesel kampanyalar ve uluslararası baskı yoluyla kurtarmak ana önceliklerden biri olmalı. Son infazların yanı sıra ülke içinde ve dışında artan protesto ve kampanyaların yanı sıra Devrim Muhafızları ve Hamaney Ofisi gibi baskıcı odaklara karşı protestocuların hayatlarını kurtarmak için etkili nitelikte adımlar olabilecek şekilde yeni cezai tedbirler alınmalı.”

Protestolara katıldığı için “Allah’a düşmanlık” suçlamalarının yöneltildiği Mohsen Shekari ve Majidreza Rahnnavard idam edilmişti. Bir Besic milisini öldürmekle “suçlanan” Muhammed Mehdi Keremi ve Seyid Muhammed Hüseyni de geçtiğimiz günlerde idam edildi.

AFP’nin aktardığına göre son idam cezalarıyla birlikte, 4 aydır devam eden protestolarda ölüm cezasına çarptırılanların sayısı 17’ye çıktı.

Ne olmuştu?

Ahlak polisinin gözaltına aldığı 22 yaşındaki Mahsa Amini, iki gün sonra, 16 Eylül’de hayatını kaybetti.

Amini başörtüsü kuralına uymaması, saçının görünmesi nedeniyle gözaltına alınmıştı. Genç kadının ölmesiyle ülke çapında kadınlar eylemler başlattı.

Mahsa Amini’nin ölümü bir toplumu ayağa kaldırdı ve uluslararası kamuoyunda yankı buldu. İran’daki eylemlere üniversitelilerin yanısıra liselilerin de katılması protestolara ivme kazandırdı. Protestolarla birlikte kesilmiş saçlar bayrak haline gelerek isyanın sembolü haline geldi.

Fotoğraf: Reuters

Amini için ülkede günlerdir protestolar gerçekleştirilirken birçok ülkede de vatandaşlar sokağa çıkarak kadın mücadelesine destek vererek baskı İslam rejimine tepki gösterdi.

Başörtüleri yakıldı, kadınlar sokaklarda toplumsal cinsiyet eşitliği için yürüdü. Kadın hakları savunucuları ve öğrenciler protesto çağrılarında bulundu.
“Diktatöre ölüm”… Bu slogan İran sokaklarında haykırıldı.

Amini’nin Sakkız’da gerçekleşen cenazesinde de aynı sloganlar atılmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.