KadınManşet

İran’da erkek şiddeti mağduru Samira Sabzian idam edildi

0

İran İnsan Hakları Örgütü, kendisine cinsel istismar ve şiddet uygulaya kocasını ‘kasten öldürme’ suçlamasıyla “Kısas” gereği idam cezasına çarptırılan Samira Sabzian’ın 20 Aralık’ta Kerec’deki Kızıl Hisar hapishanesinde infaz edildiğini duyurdu.

Sabzian 15 yaşında, zorla evlendirilmiş ve 19 yaşına kadar evlendirildiği adamdan şiddet görmüş ve evlilik içi tecavüze uğramıştı. İki çocuğu olan genç kadın, 19 yaşındayken şiddet görürken kendini savunmak amacıyla kocasını öldürdü. 10 yıldır cezaevinde bulunan Sabzian’ın çocuklarının velayeti de kocasının ailesine verilmişti.

İran’da kadınların şiddet ve tecavüz mağduru olmaları halinde bile boşanmalarına izin verilmiyor.

Örgüte göre dünya genelinde tatil olan günlerde ülkede özellikle kadın ve çocuk mahkumlarla ve siyasi tutsakların infazları, daha hızla ve gözlerden uzak gerçekleştiriliyor.

‘Toplumun en mazlum insanlarından biriydi’

İran İnsan Hakları Örgütü Direktörü Mahmud Amiri Moghadam, sosyal medya hesabından Sabzian’ın idamına ilişkin “Samira uzun yıllar boyunca cinsiyet ayrımcılığının, çocukken evlendirilme, istismara uğrama ve aile içi şiddetin kurbanıydı ve bugün de sadece İran rejiminin bekasını koruyan, yozlaşmış infaz hukukunun kurbanı oldu” dedi.

İran’ın en üst düzey dini lideri Ali Hamaney ve İslam Cumhuriyeti’nin diğer yetkililerinin bu idamdan sorumlu tutulması gerektiğini belirten Moghadam, “Samira da İran rejiminin diğer infaz makinesi kurbanları gibi toplumun en mazlum insanlarından biriydi. Bir haftalık kampanya onu kurtarmaya yetmedi. İnfaz makinesi tarafından kurban edilmek üzere kuyrukta bekleyen binlerce insanı kurtarmak ve bu sistemi yıkmak için her gün mücadele etmek zorundayız” diye yazdı.

Samira Sabzian, İran rejimi tarafından 2023’te idam edilen 21’inci, 2007’den bu yana idam edilen 224’üncü kadın oldu. İran Ulusal Direniş Konseyi‘nin Kadın Komisyonu’na göre dünyada en çok kadın idamının gerçekleştirildiği ülke İran.

İran İnsan Hakları Örgütü’nün 30 Kasım’daki raporuna göre İslam Cumhuriyeti tarafından bu yılın başından bu yana infaz sayısının 707 kişiye ulaştı. Örgüt bunun son sekiz yılda benzeri görülmemiş bir rakam olduğunu belirtmişti. Sadece  9-16 Aralık tarihlerinde ise ülkede en az 31 kişi idam edildi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.