DünyaManşet

İran’da Mahsa Amini eylemleriyle ilişkili ikinci idam

0

İran, ‘Ahlak polisi’nin başörtüsünü “düzgün takmadığı” gerekçesiyle gözaltına aldığı Mahsa Amini’nin ölümünün ardından ülke geneline yayılan protestolarla bağlantılı olarak verilen idam cezalarından ikincisinin infaz edildiğini duyurdu. Meşhed’de iki güvenlik gücünü öldürmekle suçlanan Mecid Rıza Rahnaverd asılarak öldürüldü.

İran Yargı Erki‘ne bağlı Mizan Haber Ajansı, 17 Kasım’da Meşhed kentinde iki güvenlik gücünün (Besic) bıçakla öldürmekten diğer dört kişiyi de yaralamakla suçlanan Rahnaverd’in “Allah’a karşı savaş” suçundan kamusal alanda asılarak idam edildiği açıklandı.

Rahnavard’ın televizyonlarda yayınlanan itiraf videosunda kolunun kırık ve alçıda olması, pek çok kişinin bu ifadenin işkence altında verilmiş olabileceğini düşünmesine yol açtı.

Mizan haber ajansı Rahnaverd’in ülke dışına çıkmak isterken 23 gün önce gözaltına alındığını da duyurdu.

Geçen hafta 1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana ülkenin teokratik yönetimine en ciddi başkaldırılardan biri olan Amini eylemleriyle bağlantılı olarak ilk idam cezası infaz edilmiş; 23 yaşındaki Muhsin Şikari adlı genç bir Besic üyesini 25 Eylül’de bıçakla yaralamak ve Tahran‘da bir sokağı kapatmak suçlamalarından “Allah’a karşı savaş” (Muharebe) suçundan idam edilmişti.

İran’da protestolar sürüyor: İdamı istenenlerden bazılarının cezaları onaylandı
İran’da ‘Mahsa Amini’ protestocularına ilk idam cezası infaz edildi

İran yargısı geçen haftaki açıklamasında ülkede 11 kişiye “Allah düşmanlığı” ve “yozlaşma” nedeniyle idam cezası verildiğini açıklamıştı.

İnsan hakları örgütü HRANA‘ya göre eylül ortasından bu yana ülkede 48’i çocuk 488 eylemci güvenlik güçlerince öldürüldü. 62 güvenlik mensubu öldürülürken 18 bin 259 eylemci ülke genelinde gözaltına alındı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.