Kültür-SanatManşet

Dengbêj Gazîn ve Âşık Leyli’nin müziği Ahtamar Adası’nda buluşacak

0

Anadolu Kültür’ün, “Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı” kapsamında gerçekleştirdiği Kadın Dengbêj ve Aşıklar projesinin konserleri devam ediyor. Vanlı Dengbêj Gazîn ve Ermenistan’dan Âşık Leyli 7 Eylül’de Van Ahtamar Adası’nda, Surp Haç Ermeni Kilisesi’ndeki ayinin ardından adada konser verecek. Ekip buradaki konserin ardından İstanbul’a yola çıkacak. Dengbêjler bu kez de 12 Eylül’de İTÜ Maçka Mustafa Kemal Amfisi’nde sahnede olacaklar.

dengbj-gazn-ve-sik-leyli7d0f1c1984ef741cc925

Destek programı kapsamında gerçekleştirilen bu proje geçtiğimiz mayıs ayında ilk konseri “Van’dan Erivan’a” ile başlamıştı. Dengbêj Gazîn ve Âşık Leyli’nin ilk konseri, 26 Mayıs akşamı Erivan’daki Oda Müziği Ulusal Merkezinde gerçekleşti. CivilNet’ten canlı yayınlanan konser, Ermenistan dışında da daha geniş kitlelere ulaştı.
Âşıklık ve dengbêjlik gelenekleri, Ermenistan ve Türkiye’de günümüzde de yaşatılan, sözlü tarih niteliği taşıyan halk edebiyatı türleri olarak açıklanabilir. Bu gelenekler resmi tarih tarafından susturulan ve göz ardı edilen ortak hikayelerin gün yüzüne çıkmasında büyük rol oynamaktadır.

İki geleneğin günümüzdeki önemli temsilcilerinden olan Vanlı Dengbêj Gazîn ve Ermenistan’dan Âşık Leyli proje kapsamında gerçekleştirecekleri üç konserden ilkine hazırlanmak için 19 Mayıs’ta Erivan’da ilk kez bir araya geldiler. Dengbêj Gazîn’e kendi kurmuş olduğu Van Kadın Sanatçılar Derneğinden üç öğrencisi eşlik ederken Âşık Leyli’ye de Ermenistan’dan kadın müzisyenler eşlik etti. Kürtçe ve Ermenice şarkılardan oluşan ortak repertuvarın yanı sıra Dengbêj Gazîn ve Âşık Leyli kendi şarkılarını da seyirciyle buluşturdular.
Aşıklık ve dengbêjlik gelenekleri üzerine saha araştırması da yapan ekipte, Ermenistan’dan Aşık Bilimci Lusine Nazaryan ve Cambridge Üniversitesinden Antropolog Marlene Schäfers da bulunuyor.

Dengbej Gazin ve Aşık Leyli’den albüm

Yapılan saha çalışmalarından çıkan sonuçlarla dengbêj ve aşıkların anlattıkları hikayelerin derleneceği bir kitapçıklar birlikte Dengbêj Gazîn ve Âşık Leyli’nin CD’si yayınlanacak.
Kalan Müzik’ten çıkacak albümün çalışmaları için İstanbul’a gelecek olan Dengbêj Gazîn ve Âşık Leyli son konserlerini de 12 Eylül Cuma günü, saat 20.30’da, İTÜ Maçka Mustafa Kemal Amfisi’nde verecek.

(Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.