İklim KriziManşet

Demokratik Kongo’da da Paris İklim Anlaşması yürürlüğe girdi

0

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde de anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile 2015 yılının Aralık ayında kabul edilen Paris İklim Anlaşması’nın yürürlüğe girdiği ülke sayısı 171’e çıktı.

Paris İklim Anlaşması Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşen COP21 zirvesinde kabul edilmişti.

İnsanlık tarihinin en geniş katılımlı mutabakat metni olan anlaşma, 2016’nın Ekim ayında, anlaşmayı ulusal meclislerinde onaylayan ülke sayısının 72’ye, bu ülkelerin küresel sera gazı emisyonlarındaki payının ise yüzde 56,75’e ulaşması ile bu tarihten 30 gün sonra resmi olarak yürürlüğe girmişti.

Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için, küresel sera gazı emisyonlarının en az yüzde 55’inden sorumlu, en az 55 ülkenin ulusal meclisleri tarafından onaylanması gerekiyordu.

Bununla birlikte ABD Başkanı Donald Trump Haziran ayında yaptığı açıklama ile Obama yönetimi döneminde onaylanan anlaşmadan çıkma kararını açıklamıştı. ABD’nin anlaşmadan bu şekilde çıkması ise anlaşma şartları gereği mümkün değil.  Paris İklim Anlaşması’ndan Donald Trump’ın mevcut görev süresinin dolmasından sonra 4 Kasım 2020 tarihinde ayrılabilecek.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Paris İklim Anlaşması kapsamında sunduğu Ulusal Katkı Niyet Planı’nda sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar, mevcut artış oranına göre yüzde 17 düzeyinde azaltmayı taahhüt etmişti.

 

(Yeşil Ekonomi)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.