ManşetTürkiye

Demirtaş, “Kimse benim kızımı zorla Osmanlıca dil dersine sokamaz”

0

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, güvenlik paketine tepki gösterdi. Bugün Gazetesinden Seda Şimşek’in sorularını cevaplayan Demirtaş, zorunlu Osmanlıca dersi ile ilgili, Cumhurbaşkanının açıklamalarına atıfla “Bütün ordun gelse benim kızımı zorla Osmanlıca dil dersine sokamaz” dedi.

12...

Selahattin Demirtaş, çözüm süreciyle ilgili olarak, “Süreç başladığında talepler belliydi. Hükümet ne yaptı? Hiçbir şey. O yüzden süreç ilerlemiyor. Demokratik özerklik olmazsa olmazdan çok, tartışılması gereken bir mevzu… Sürecin devam edip etmeyeceği Sayın Öcalan’ın sunduğu müzakere taslak metnine hükümetin vereceği cevaba bağlı” şeklinde konuştu.

Osmanlıca’nın zorunlu ders haline getirilmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ının da “isteselerde istemeselerde öğretilecek” açıklamasına da tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı, “Osmanlıca’nın zorunlu hale getirilmesi saçmalık. Andımızı da yıllarca okuttunuz ama şimdi kaldırdınız. Zorla öğretmeye kalkışırsan, bütün ordun gelse benim kızımı zorla Osmanlıca dil dersine sokamaz” dedi

Selahattin Demirtaş’ın Osmanlıca dil dersi ile ilgili açıklamalarının tamamı şu şekilde;

“Dil öğrenmek iyi bir şeydir. Sonuçta kaç dil öğrenebilirseniz iyi olur. Ama Osmanlıca’yı illa öğreneceksin diye saçma bir şey olabilir mi? Niye zorunlu? ‘İsteseniz de istemeseniz de öğreneceksiniz’ diyor. Yapamazsınız bunu. Andımızı da zorla okutuyordunuz yıllarca. Sonra kaldırmak zorunda kaldınız. Dayatmanın ne anlamı var? İnsanlara anadilini öğretmeyi yasaklıyorsun. ‘Anadilde eğitim yasaktır’ diyorsun. Osmanlıcayı mezar taşında okuyamıyormuş çocuklar. Tamam öğrensinler; Farsça da, Çince de öğrensinler, Doğu dillerini öğrensinler. Ben çocuğumun Osmanlıca öğrenmesini isterim buna karşı değilim.Ama sen zorla çocuğuma Osmanlıca öğretmeye kalkarsan kusura bakma. Senin bütün ordun gelse benim kızımı zorla Osmanlıca dil dersine sokamaz. Başaramazsınız bunu. Göndermem kızımı. Çocuğumu o derse sokmam. Gelin bakalım polisinizle, tankınızla, tüfeğinizle çocuğumu o derse sokabiliyor musunuz? Zorlamanın kendisi rahatsız edicidir. AKP’nin en büyük yanlışı budur. İlla zorla kafaya vurarak bunu kabul ettirmeye çalışıyor. Toplum tepki göstermekte haklıdır.”

(Bugün, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.