Gündemİnsan HaklarıManşet

Demans nedeniyle tahliye edilen Tuğluk hakkında yeni iddianame

0

Demans hastalığının tetiklediği hafıza kaybından dolayı Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalamaz” raporu vermesiyle tutuklu bulunduğu cezaevinden geçen günlerde tahliye olan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’a bir açık “tanığın” ifadesi nedeniyle “örgüt üyeliği” suçlamasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni bir iddianame hazırlandı.

Aysel Tuğluk tahliye oldu
‣ Demans hastası Çevik Bir’e tahliye; Aysel Tuğluk’a ifade mecburiyeti
‣ ‘Demans hastası Aysel Tuğluk’a zorla savunma yaptırmak işkencedir’

MA‘nın aktardığına göre; DAİŞ’in 2014’te Kobenê’ye saldırması sırasında yaralanan ve örgüt üyesi olduğu iddia edilen Turgut Taşkıran isimli kişinin olayın üzerinden yaklaşık sekiz yıl geçtikten sonra Adana Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği iddia edilen beyanında Tuğluk’un kendisine yardım ettiğini öne sürdü.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na 17 Ocak 2021 tarihinde verdiği ifade iddianameye yansıyan Taşkıran, 2014’te DAİŞ’in saldırıları sırasında bulunduğu evi değiştirirken yaralandığını ileri sürdü.

Bacağından yaralandığını belirten Taşkıran, YGP’lilerin kendisini getirip sınırda Türk askerine teslim ettiğini ve Suruç Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındığını söyledi.

Tedavi sırasında o dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili olan Tuğluk ve Faysal Sarıyıldız’ın kendisini ziyarette geldiğini ileri süren Taşkıran, tedaviden sonra nereye gitmek istediğini sorduğunu savundu.

Kendisinin Diyarbakır’a gitmek istediğini ilettiğini söyleyen Taşkıran, ancak annesinin Diyarbakır’daki evlerine gelmesi halinde tutuklanacağını belirtmesi üzerine Tuğluk ve Sarıyıldız’ın kendisini Kamışlo’da bulunan bir hastaneye yatırma teklifinde bulunduğunu öne sürdü. Taşkıran, daha sonra Tuğluk ve Sarıyıldız tarafından Cizre’ye götürüldüğünü öne sürdü. Aynı tarihte fotoğraf teşhisi yaptırılan Taşkıran, kamuoyunun yakından tanıdığı Tuğluk’u teşhis etti.

Tuğluk’un “örgüt üyesi” suçlamasıyla yedi yıl altı ay ile 15 yıl arası değişen hapis istemiyle cezalandırılması istenen iddianame, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde Tuğluk hakkında aynı suçlamayla açılan dosya ile birleştirilmesi talep edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının birleştirme talebi, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Ne olmuştu?

 Demans teşhisine rağmen 596 gün tutukluluğu devam eden Kürt siyasetçi, eski HDP milletvekili ve avukat Aysel Tuğluk, 27 Ekim’de cezaevinden tahliye edilmişti. 

Tuğluk’un avukatlarından Reyhan Yalçındağ, Tuğluk’un yaklaşık iki yıldır Tuğluk’un tedavisinin geciktirildiğini belirtmişti. 

Yalçındağ, “Bu aşamadan sonra maalesef tedavi edilebilir bir hastalıkla karşı karşıya değiliz” demişti. 

 Dönemin HDP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk Aralık 2016’da DTK Eş Başkanlığı döneminde yaptığı açıklamalar ve faaliyetleri nedeniyle “terör örgütü yöneticiliği” suçlamasıyla tutuklanmıştı. 

Tuğluk, hakkında hazırlanan iddianamede, suçlanmıştı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Mart 2018’de Tuğluk’a üzerine atılı suçtan 10 yıl hapis cezası vermişti.

2017 yılında annesi Hatun Tuğluk’u kaybeden Aysel Tuğluk, cezaevinden izinli çıkarılarak annesinin Ankara’daki cenazesine katılmıştı. 

Vasiyet üzerine İncek Mezarlığı’na defnedilen cenaze, “protesto” etmeye gelen grubun saldırılarının mezara yönelmesi yüzünden toprak açılarak gömüldüğü yerden çıkarılmış ve başka bir yere defnedilmişti.

Cenazeye saldıran bir kişinin emniyette İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafı ortaya çıkmıştı.

15 Mart 2021’de İzmit Seka Devlet Hastanesi, bu olayın ardından hafıza kaybı yaşamaya başlayan Aysel Tuğluk’a Alzheimer tanısı koymuştu. 

Temmuz 2021’de Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Kurumu (ATK), Tuğluk için “hastalığı nedeniyle hayatını tek başına devam ettiremeyeceği ve cezaevinde tek başına kalamayacağını, cezasının ertelenmesi” yönünde rapor vermişti.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.