KadınManşet

‘Demans hastası Aysel Tuğluk’a zorla savunma yaptırmak işkencedir’

0

IŞİD’in Kobane’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek 108 ismin yargılandığı Kobane Davası’nın 14’üncü duruşmasının ilk gününde mahkeme, demans hastası Aysel Tuğluk’un Kandıra Cezaevi’nden SEGBİS ile katılmasına karar verdi.

Avukatları refakatinde duruşmaya cezaevinden SEGBİS ile katılan ve duruşma sırasında konuşmakta ve kendisini ifade etmekte zorlanan Tuğluk, mahkeme başkanının “Savunmanız nedir savunmanıza başlayın” şeklindeki ısrarına karşı “Benim özel bir durumum var. Hasta olduğum için kendimi ifade edemiyorum. Bu hastalıktan dolayı savunmamı daha sonra yapacağım” demek zorunda kaldı.

Aysel Tuğluk İçin 1000 Kadın Platformu, bu karara “Demans hastalığı yetkili sağlık kurumları tarafından raporlarla ortaya konan  Aysel Tuğluk’un hastalığının tüm etkileri apaçık ortadayken, savunma yapmaya zorlanması işkencedir!” sözleriyle tepki gösterdi:

“Bugün, yine bir hukuk garabetine, yine bir insanlık dışı uygulamaya sahne oldu duruşma salonu.”

Yetkili sağlık kurumları ve bilim insanlarının defaatle Aysel Tuğluk’un hastalığının geri dönülemez biçimde ilerlemesinin engellenmesi ve insan haklarına uygun bir biçimde tedavi koşullarının sağlanması için derhal serbest bırakılması gerektiğini savunduğunu hatırlatan kadınlar, “Tuğluk’un cezaevinde geçirdiği her gün, hastalığının seyrini kötüleştiren her uygulama, sağlığını geri dönülemez biçimde bozan her muamele insanlık suçudur. Duruşmaya zorla katılma kararı da bu suçlardan biridir” açıklamasını yaptı.

Platform “Tuğluk’un sağlık durumu ortadayken ısrarla gereğini yerine getirmeyen, üstüne üstlük sağlığını daha da kötüye götürecek kararlara imza atılmasına seyirci kalan başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm idari ve adli makamlar sorumludur” ifadelerini kullandığı açıklamada şunları söyledi:

Temel görevlerinden biri insan haklarının korunmasını sağlamak ve denetlemek olan Baroların, son dönemde sıkça gündeme gelen hasta mahpuslar ve hapishanelerdeki ölümler konusunda sessiz kalmalarını kabul etmiyoruz.

“Aysel Tuğluk’a yaşatılan bu hukuksuz süreçte imzası olan tüm yetkilileri bir kez daha hukuka, bilime ve vicdana uygun davranmaya çağırıyoruz. Tuğluk’un tedavisinin insanlık onuruna yaraşır bir şekilde sürdürülebilmesi için bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerekiyor.

56 ülkeden 6 bini aşkın kadın olarak tekrar ediyoruz; Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpuslar için özgürlük istiyoruz.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.