Dış Köşe

Değil Musul, Suriye’yi ‘verseler’ yetmez – Mehveş Evin

0

Mehveş Evin’in bu yazısı diken.com.tr sitesinden alındı

“Elindekiyle yetinmeyen, elde etmek istediğine ulaşsa da tatmin olmaz” demiş Sokrates (MÖ 469- MÖ 399).

Haftalardır, giderek kızışan bir heves ve hırsla ‘Musul’a girmekten’ bahsediliyor. Yetmedi, ‘fethedilecek’ yerlere Halep de eklendi.

Meğer paşa gönüllerde ne arslanlar yatarmış; sınırlar genişliyor da genişliyor! Isıttıkları koltuklarından bol kese atanlara bakılırsa iyi ki Suriye savaşı çıkmış. İyi ki IŞİD beslenip büyütülüp Irak’a sıçramış!

Yoksa başkalarının topraklarında hak talep etmek nasıl mümkün olacak? Pay isteyecek, hakkım diyecek, zorla askerini ve dolayısıyla toplumunu sıcak savaşa sürükleyecek?

Lozan’mış, Misak-ı Milli’ymiş, ilüzyonlarla yüklü bu tartışmalara hiç girmeyeceğim.

Beni daha ziyade ilgilendiren, daha doğrusu her seferinde hayretlere gark eden, dinmek bilmeyen hırs ve açgözlülük.

Kanıtlanmış gerçek: Aşırı hırs, bozar

Geçen yıl yayınlanan bir araştırmada, CEO’ların hırslarıyla şirket performansları analiz edilmişti.

Delaware Üniversitesi araştırmacıları, böbürlenmenin aşırı kendine güvenin manifestosu olduğunu; başarı ve güce takık fanteziler, kendini aşırı önemseme ve kibirle karakterize ettiğini açıkladılar.

En tepedekilerin aşırı hırsı, şirkete olumsuz yansıyordu… Gücün zaman içinde insanları ‘bozduğu’ ve kabul edilemez sosyal davranışlara sürüklediği de başka araştırmalarla kanıtlandı.

Teşbihte hata olmaz; memleketi şirket gibi görüp CEO gibi idare edenler dönemindeyiz.

Hadi en tepedekilerin hırslarına bir yere kadar anlam verebiliyoruz. Ne de olsa dururlarsa düşerler diye korkuyorlar; devamlı saldırı pozisyonu alma hali bundan olsa gerek.

Ya yanında, kenarında, köşesinde duranlara ne demeli?

Emperyal hayaller genişliyor

Saray’ın baş yazıcılarından İbrahim Karagül, emperyal hayallerin peşinde, ‘Musul ve Halep Türkiye’ye devredilmeli’ diyebilen bir komplo teorisyeni.

Şöyle buyurmuş son yazısında:

“Halep’in kuzeyinde, Musul ve kuzeyinde hakim olacak bir örgüt, bir yerel devlet ya da yabancı bir güç Türkiye’yi çevreleyecektir, kuşatacaktır, zamanla da vuracaktır. Bu yüzden Musul-Halep çizgisinin kuzeyi Türkiye için yeni savunma hattıdır. Maliyeti ne olursa olsun Türkiye bütün gücüyle bu hatta yer almak zorundadır. O bölgede en etkin güç Türkiye olmalıdır.”

Tır, dır, vır, vır… Böyle de keskin cümleler. Kararını vermiş, zaten başka düşünceye ne hacet.

Bunları söyleyen ‘makbul’, öte yandan ‘kimse ölmesin, barış olsun, komşularımızla iyi geçinelim, başka bir dünya’ filan demeye kalkan, azılı terörist muamelesi görüyor.

Başkalarının canı üzerinden konuşmak ne kolay!

Dikkatinizi çekerim, Karagül “Maliyeti ne olursa olsun” diyor. Maliyet derken, savaşın hem ekonomik, hem can kaybı ‘maliyeti’ni kast ediyor olmalı.

Başkalarının toprakları, başkalarının canı üzerinden ne kadar kolay, ne kadar acımasızca sarf edilen sözler bunlar!

Ne de olsa kendi cebinden değil, halkın vergilerinden inleye inleye çıkartılıyor ‘masraf’ kısmı. E ölmek desen, kendin ölmedikten, bizzat cephede çarpışmadıktan sonra ne olacak?

Savaşmak o kadar kolay olsaydı, bu ülkede 30 küsur yıldır süren savaş sonlanırdı değil mi?

Ama yoook… Kuyularından şampanya kıvamında petrol fışkıran topraklar elbet ‘bizim’ olacak!

Kılıfı da hazır: Bizimdi zaten! Hem de bak, Mustafa Kemal bile dediydi!

Oldu o zaman…

Bu kafayla Viyana’ya, Kuzey Afrika’ya kadar git, hayallerinde seni tutan mı var!? Hayır, eskaza büyük güçlerin arasında bir iki kuyu kapsalar, o da yetmeyecek…

Neredeyse 100 yıl öncesinin sınırları referans verilecekse, yarın öbür gün Büyük Britanya Krallığı veya Fransa o günlere dönme hayali kurup sömürgelerini ‘geri’ isterse ne diyeceksin?

Yazıyı Gazzali’nin (1058-1111) sözleriyle bitirelim. İslam alimi olduğundan belki kulak asan çıkar:

“Göremediğiniz düşmanlara kendi cihadınızı ilan edin: Egoizm, kibir, ukalalık, bencillik, hırs, şehvet, öfke, yalan, tahammülsüzlük, dedikodu, hile, kara çalma… Ancak bunların üstesinden gelebilirseniz, görebildiğiniz düşmana karşı savaşabilirsiniz.”

Mehveş Evin – Diken25-mehves-evin

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.