Ulaşım

Datçalılar bisikletli yaşam için pedal çevirdi

0

Datça Yeşilleri ve Datça Çevre ve Turizm Derneği’nin 19 Şubat günü  düzenlediği bisiklet etkinliği ilgi çekti.

Havanın yağışlı olmasına rağmen etkinliğe katılım oldukça yüksekti. Her yaştan Datçalı bisikletseverin ve Marmaris Bisiklet topluluğu üyelerinin katıldığı etkinlik için Datça Meydanı’nda toplanan bisikletliler “Sağlığa giden en eğlenceli yol bisiklet”, “Arabadan in, bisiklete bin” gibi sloganlar eşliğinde söyleşinin yapılacağı Bülent Ecevit Kültür Merkezi’ ne doğru pedal çevirdiler.

Kültür Merkezi’nin önünde toplu olarak fotoğraf çektiren grup, gazetecilere sağlık, temiz ulaşım ve sürdürülebilirlik için bisikletin önemini anlattılar ve  herkesi bisiklet kullanmaya ve bisikleti yaygınlaştırmak için çaba göstermeye davet ettiler. “Datça’ ya bisiklet yolu istiyoruz” sloganları atan grup daha sonra kültür merkezinde bir söyleşi gerçekleştirdiler.

Söyleşideki bazı konuşmalardan başlıklar ise şöyle:

Bisikletle ulaşım daha hızlı, keyifli, sağlıklı ve ucuz

Lise son sınıf öğrencisi Anıl Akyıldız: “4 yaşından beri bisiklete biniyorum. Hem eğleniyorum, hem de ulaşım ihtiyacımı karşılayarak derslerin stresinden kurtuluyorum.”

Esnaf Leyla Arslan: “22 yıl önce Datça’ ya ilk geldiğimde bisiklete binmeyi öğrendim. İki çocuğumu her yere bisikletimin arkasına koyduğum emniyet kemerli bir bebek taşıma aparatı ile götürdüm ve bu hayatımı çok kolaylaştırdı. Hala tüm şehir içi ulaşımımı bisikletle yapıyorum. Özellikle kadınları bisiklet binmeye davet ediyorum. Ayrıca belirtmek isterim ki bisiklete binmek sağlık için de çok faydalı. Şişmanlık, stres, metabolizma hastalıkları, sırt ağrıları, yüksek tansiyon gibi vücuttaki olumsuzlukları gidererek daha sağlıklı ve mutlu bir insan yaratıyor.”

Emekli Servet Kahyaoğulları: “Her yere bisikletle gidiyorum. Sağlık için çok faydalı. Ayrıca motorlu araçlar karbon salımı yapıyor ve küresel iklim değişikliğine sebep oluyor. Datça gibi bir yerde insanlar mutlaka bisiklete binmeli. Bu aynı zamanda yavaş şehir olmak için bir adım olacaktır. Büyük şehirlerde bile şehir içi ulaşımda bisiklet kullanılmasının daha hızlı, keyifli, sağlıklı ve ucuz olduğunu düşünüyorum.”

Marmaris Bisiklet Topluluğu’ndan H. Tolga Gök: “Bisiklet hem çok iyi bir ulaşım aracıdır, hem de uluslararası önemi olan ciddi bir spordur. Bizler Marmaris’ te bir grup bisikletsever bir topluluk oluşturduk. Ben tanıdığım herkesi neredeyse kolundan tutarak bisiklete binmeye ikna ediyorum. Zaten keyfini alanlar bir daha vazgeçmiyor ve sonra bana teşekkür ediyorlar.”

Daha sonra yapılan tartışmalarda Datça’ da bisiklet yolu olması gerektiğine ve sahil yolunda “bisikletliler giremez” levhasının mutlaka kaldırılması gerektiğine karar verildi. Ayrıca Datçalı katılımcılar bir bisiklet topluluğu oluşturarak internetten haberleşmeye ve her Pazar günü bisiklet turları yapmaya karar verdiler.

Haber: Hakan Ozan Erzincanlı – Datça

(Yeşil Gazete)

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.