DoğaManşet

Danıştay’ın iptal ettiği Munzur barajı projesine önlisans

0

Danıştay’ın üç yıl önce “Milli parkta ekolojik denge bozulamaz” diyerek iptal ettiği Dersim’deki Munzur Vadisi Milli Parkı’nda yapılmak istenen Konaktepe Barajı ile iki HES projesine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yeniden önlisans izni verdi. “Üstün kamu Yararı” gerekçesiyle verilen önlisans kararıyla ilgili Munzur Koruma Kurulu’ndan Hasan Şen, “bölgenin tek üstün kamu yararının ibadet alanları ve ekosistemin gelecek nesillere bırakılması” olduğunu söylüyor.

munzur

Doğal güzellikleriyle ünlü Munzur Vadisi, 55’i sadece Munzur’da 227’si sadece Türkiye’de yetişen 1518 bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Munzur Alası, Çengezli Boynuzlu Keçi, Bezuvar Dağ Keçisi, Ur Kekliği gibi çeşitli endemik fauna türlerini barındırıyor.

Gerekçe: kamu yararı yok

Munzur Vadisi’ne yapılmak istenen Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES 1,2 için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca 2010’da Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş.’ye Elektrik Üretim Lisansı verilmişti; Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü Barış Yıldırım’ın Danıştay’a açtığı yürütmeyi durdruma kararı kabul edilmişti.Danıştay karar gerekçesinde milli parklarda tabii ekosistem değerinin bozulamayacağını vurguladı.

Danıştay 13. Dairesi Munzur Vadisi’nin yürütmeyi durdurma kararı gerekçesi, millî park niteliğini taşıyan Munzur Vadisi’nde su kaynaklarının kullanımı ve işletilmesinin yasak olduğu, kamu yararı olmadığı gerekçeleriyle yürütmeyi durdurmuştu.

EPDK ve şirketin karara itirazını Danıştay İdarî Dava Daireleri Kurulu reddetti ve “Munzur Vadisi’ndeki baraj ve HES’lerde ÇED aranması şarttır” dedi. Bunun üzerine Danıştay 13. Dairesi EPDK elektrik üretim lisansını iptal etti.

Bakanlık “üstün kamu yararı” diyor

Ancak bu esnada Çevre ve Orman Bakanlığı Munzur Vadisi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’nı imzalayarak Munzur Vadisi Millî Parkı’nda inşa edilmesi planlanan Baraj / HES Projelerinin yapılması hususunda üstün kamu yararı bulunduğu, enerji ihtiyacının yerli başka kaynaklardan karşılanmasının mümkün olmadığı hususunda vazgeçilmez ve kesin zorunluluk şartlarının oluştuğuna dair karar aldı.İşte EPDK bu karara dayanarak yani Munzur Vadisi Milli Parkında yapımı kararlaştırılan Baraj ve HES’ler için alınan “Üstün Kamu Yararı Kararı”nı gerekçe göstererek yeniden Konaktepe Barajı ile Koanktepe HES 1,2 projesine ön lisans verdi.

Munzur Koruma Kurulu’ndan Hasan Şen, “bölgenin tek üstün kamu yararının ibadet alanları ve ekosistemin gelecek nesillere bırakılması” olduğunu söylüyor.Yıllardır devam eden Munzur’u koruma mücadelesinde hukuki yolları denemekle birlikte artık hukuka da güvenlerinin kalmadığını söyleyen Şen, 14 Haziran cumartesi günü saat 12.00’de baraj gövde inşaatının planlandığı Torunoba köyünde eylem yapma kararı aldıklarını belirtti.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.