Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Danıştay’dan Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin projelerine iptal

0

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin (OBB) iki projesinin iptali için açtığı dava sonunda Danıştay, itiraz yolu olmaksızın projenin uygulanamaz olduğuna karar verdi.

Melet Irmağı’nın doğu tarafında yapılmak istenen mendirek ve balıkçı barınağı ile Cumhuriyet ve Turnasuyu Mahalleleri kıyısında deniz dolgusu ve bisiklet yolu projeleri bulunuyordu. ORÇEV, İdare Mahkemesi’ne söz konusu projelerin ekosistem ve şehircilik kurallarına göre uygun olmadığı gerekçesiyle davalar açmıştı. İdare Mahkemesi Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinin uygun olmadığı yönünde karar almıştı. Danıştay 6. dairesi de her iki dava da İdare Mahkemesi’nin kararını onayladı.

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu adına konuya ilişkin yapılan açıklamada , “OBB mahkeme kararına uymalı ve çalışmaları derhal durdurmalıdır” denildi.

İki mahkeme kararında da ‘temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına… 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/A-2-(i) maddesi uyarınca karar düzeltme yolunun kapalı olduğunun duyurulmasına … tarihinde oybirliğiyle karar verilmiştir’ denildi. ORÇEV Yönetim Kurulu’nca yapılan açıklamada “Bu karar derneğimizin yaşanabilir bir şehir mücadelesinin ve ekosisteme sahip çıkma çabasının ne kadar doğru olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu” ifadeleri kullanıldı.

‘Zarar nasıl giderilecek?’

ORÇEV  bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde verilen zararın nasıl giderileceğini sordu:

“Ordu Büyükşehir Belediyesi yönetimi geri dönülmez zararlar vermeye devam ediyor. OBB’nin şehrin ekosistemine zarar verdiği mahkeme kararıyla ortaya çıkmaktadır. OBB, mahkeme kararlarını yok sayarak Anayasal suç işlemektedir. OBB yönetimi halkı yok sayarak, kendi iradesini halkın ve mahkemenin iradesinden üstün görüyor. Dernek olarak balıkçı barınağı için verilen yürütmeyi durdurma kararını uygulatamadık. Tüm ısrarlarımıza karşın yetkili kurumlar da seyirci kaldı. Çalışma devam etti. Şimdi ne olacak?

Verilen zarar nasıl giderilecek? Bunun sorumlularına yaptırım olmayacak mı? Bir de davalı belediye ve yandaş küçük bir azınlık derneğimizi ‘her şeye karşı çıkıyorlar’ diye karalamaya çalışıyorlar. Ordu Çevre Derneği olarak yanlışlara karşı çıkıyoruz ve çıkmaya devam edeceğiz. Açtığımız davalar lehimize sonuçlanıyor. Ordu Çevre Derneği olarak ekosistemi yok edenlere karşı mücadelemiz sürecek.”

ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi yanıltıcı bilgi veriyor
‣ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararına uymuyor 

Ne olmuştu?

ORÇEV, OBB 1. Ordu İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen kıyı dolgu ve düzenleme projesi çalışmasını durdurmaması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, “Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Melet Irmağı ağzına yapmak istediği balıkçı barınağının yerinin uygun olmadığı ve ekolojik sorunlara neden olacağı gerekçesiyle dava açtık. Mahkeme de iddialarımızı olumlu değerlendirerek ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. İdare Mahkemesi’nde duruşmalı mahkememiz de tamamlandı. Süreç, karar aşamasında. Buna karşın Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı basın açıklamasıyla balıkçı barınağının yapılacağı doğrultusunda bilgi veriyor. Mahkeme kararlarını önemsemiyor” denildi.

OBB kıyı dolgu ve düzenleme projesi çalışmasını durdurmaması üzerine ORÇEV Ordu Valiliğine ve İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne Şubat’ta dilekçe vermişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.