İstanbul SözleşmesiManşet

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede fesheden Cumhurbaşkanı kararının iptali istemini reddetti

0

Danıştay 10’uncu Dairesi, geçtiğimiz aylarda görülen yüzlerce davanın ardından nihai kararını açıkladı. İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden Cumhurbaşkanlığı kararını iptal edilmedi.

Karar, ikiye karşı üç oyla alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 19 Mart 2021’de yayımlanan ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını öngören kararnameye karşı yüzlerce dava açılmış; çok sayıda kadın, kadın hakları örgütü, siyasi parti ve kuruluşun katıldığı birleştirilmiş davalarda avukatlar, defalarca Danıştay üyelerine kararın hukuksuzluğu ile ilgili savunma yapmıştı.

Toplu  görülen davalar için yurdun dört bir yanından yüzlerce kadının doldurduğu Danıştay’da savcı 28 Nisan’dan sonra Sözleşme’den çıkan Cumhurbaşkanı kararının iptalini istemiş, ikinci duruşmasında da fesih kararının iptali talebini yinelemişti.

Kadınlar dördüncü kez Danıştay’da: İstanbul Sözleşmesi’nden, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz
İstanbul Sözleşmesi’ni savunan kadınlar sordu: Hiç ‘Çocuk niye ağlıyor’ denilerek tokat yediniz mi?

Kararın gerekçesinde , Anayasa tarafından verilen temsil yetkisi ve 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinede verilen yetkiye istinaden tesis edilmiş olan dava konusu Cumhurbaşkanı Kararında hukuka aykırılık bulunmadığı belirtildi.

Davalarda kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların şiddetsiz hayat hakları ile ilgili olduğunun, ‘temel insan hakları ile ilgili uluslararası sözleşmelerden Anayasa gereği bir kişinin kararı ile çıkılamaz’ görüşünün altını çizilmişti.

Danıştay 10’uncu Dairesi bugün açıkladığı nihai kararında ise, İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede fesheden Cumhurbaşkanlığı kararını hukuka uygun bularak, kararın iptali talebini reddetti.

Danıştay Cumhurbaşkanı’ndan da büyük bir Cumhurbaşkanı yarattı!

Danıştay’ın kararını açıklamasının ardından hukukçu Kerem Altıparmak şu yorumu yaptı:

“Türkiye’nin taraf olduğu yüzlerce uluslararası antlaşma var. Bunların hepsi kanun hükmünde. Danıştay’ın bugünkü İstanbul Sözleşmesi kararına göre Cumhurbaşkanı bir gecede yüzlerce kanunu tek bir cümlelik kararla kaldırabilir.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.