Danıştay, İstanbul Sözleşmesi feshinin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti

Kararda, Anayasa'ya göre yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanı'nda olduğu vurgulandı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK), Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması talebiyle açılan davayı reddetti.

Kararın gerekçesinde uluslararası anlaşmaları onaylama yetkisinin Cumhurbaşkanı’na ait olduğu belirtilerek, “Cumhurbaşkanı değişen ve yeni koşullar itibarıyla anlaşmanın onaylanmasını erteleyebileceği gibi onaylamaktan tamamen de vazgeçebilecektir” denildi.

Danıştay, daha önce de İstanbul Sözleşmesi’nin feshiyle ilgili yürütmeyi durdurma talebini reddetmişti.

‘Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı’nda’

Danıştay 10. Daire, 28 Haziran 2021 tarihinde sözleşmeden çıkılması kararının yürütmesinin durdurulması talebiyle açılan davayı reddetmişti. Karara yapılan itiraz bu sefer Danıştay’ın son karar mercii olan İdari Dava Daireleri Kurulu’nun önüne geldi.

İDDK, beş üyenin muhalefet şerhine karşılık sekiz üyenin oyuyla 10. Daire’nin kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.

Kararda, Anayasa’ya göre yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanı’nda olduğu ve yürütme organına yani Cumhurbaşkanı’na fesih yetkisi verildiği vurgulandı.

Ayrıca kararda, TBMM’ye milletlerarası antlaşmaların feshedilmesine ilişkin olarak Anayasa ve kanunlarda herhangi bir görev veya yetki verilmediği kaydedildi.

Bu kararla birlikte, İstanbul Sözleşmesi kararına karşı Danıştay yolu tükenirken, davayı açanlar, fesih kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunabiliyor.

Tüm bu alınan kararlara rağmen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini her fırsatta dile getiriyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR