DünyaManşet

Daniel Cohn-Bendit’ten Charlie Hebdo’ya: “Aptallar!”

0

Fransa’nın tanınmış mizah dergisi Charlie Hebdo’nun ABD’de yapılan “Müslümanların Masumiyeti” isimli islam karşıtı filminin ardından başlayan şiddet dalgasına karşı, Muhammed’in çıplak bir karüikatürünü yayınlaması nedeniyle alarma geçen Fransa’da, mizah dergisinin yaptığını provokasyon olarak niteleyenlerin tepkileri büyüyor. Ancak ifade özgürlüğünün korunmasına yönelik çağrılar da bu tepkileri tamamlıyor.

BBC’nin haberine göre Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubu eşbaşkanı olan ve Alman ve Fransız siyasetinde on yıllardır ileri gelen bir isim olan Daniel Cohn-Bendit, Fransız BFMTV kanalındaki röportajında Charlie Habdo’yu “aptallar” diye niteleyerek olayı tartışmaya değer bulmadığını gösterdi. Bu tarz karikatürlerin yasaklanmasını desteklemediğini belirten Cohn-Bendit, “provokasyonun sınırları” olduğunu söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, karikatürlerden “kaygı duyduğunu” belirtti; sorun çıkabilecek ülkelerde özel güvenlik önlemleri alınmasını istediğini kaydetti. Bakan Fabius, Batılı ülkelerin elçiliklerinin tehdit altında olduğu bir dönemde bu karikatürlerin basılmasının “ateşe körükle gitmek” olduğunu belirtti.

Başbakan Jean-Marc Ayrault ise, dışişleri bakanlığının internet sitesinde yayımlanan bir mesajda “İfade özgürlüğü Fransa’nın temel ilkelerinden biridir. Laiklik ve dini inançlara saygı da öyle.” dedi.

Derginin Charb lakaplı editörü Stephane Charbonnier ise, şiddeti teşvik ettiği ve vatandaşlarının hayatını tehlikeye attığı eleştirilerini reddetti.Editör, karikatürlerin amacın ın Peygamber’le değil, filmle dalga geçmek olduğunu savunuyor. Charbonnier, bir başka konuşmasında da “Nasıl ki ben camiye gidip inandığım herşeye ters düşen konuşmaları dinlemiyorsam, Müslümanlardan da Charlie Hebdo’yu okumalarını beklemiyorum” demişti.

Müslüman ülkelerde zaman zaman protesto gösteri Cuma namazının ardından düzenlendiğinden, Fransız hükümeti yaklaşık 20 ülkedeki Fransız büyükelçiliklerini, konsoloslukları ve kültür merkezlerini Cuma günü kapatacak.

(BBC, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.