ManşetDoğa MücadelesiDünya

Karadağ’ın yeni başbakanı Yeşiller’den: Dritan Abazovic’in vaatleri neler?

0

Karadağ‘da 28 Nisan’da onaylanan yeni kabinenin Başbakanı, Avrupa Yeşilleri‘nin üye partisi URA’nın başkanı Dritan Abazovićoldu.

Hem Avrupa hem de Sırp yanlısı ılımlı partilerden oluşan yeni hükümet, Karadağ parlamentosunda toplam 81 milletvekilinden 45’inin oyunu aldı.

Yeni kabinenin temel vaatleri, Avrupa Birliği (AB) entegrasyonunu hızlandırma ve ülkedeki derin siyasi bölünmeyi düzeltmek üzerine kurulu. Batı yanlısı hükümetin seçilmesi, ABD ve AB‘nin Ukrayna’daki savaşın ortasında, Rusya’nın da güçlü olmak istediği Balkan bölgesinde istikrarı koruma çabalarına bir destek olarak görülüyor.

Abazović, parlamentoya verdiği demeçte, “Ben büyük bir iyimserim ve Karadağ’ımızın parlak geleceğine inanıyorum. Karadağ’ın Avrupa Birliği’nin bir sonraki üyesi olması için hepimiz çaba göstermeliyiz. Ve çok beklememeliyiz” dedi.

2006’da Sırbistan‘dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana Moskova’nın etkisinden uzaklaşarak 2017’de NATO‘ya katılan 620 bin nüfuslu ülke, Batı yanlısı politikaları destekleyen gruplar ile Sırbistan ve Rusya ile daha yakın ilişkiler kurmak isteyenler arasında bölünmüş durumda.

Abazović’in azınlık kabinesi,  2020 oylamasına kadar 30 yıl boyunca Karadağ’ı yöneten Cumhurbaşkanı Milo Đukanović‘in muhalefetteki DPS partisi tarafından da destekleniyor.

Yeşil vaatler

Avrupa Yeşilleri (European Greens), Abazovic’in zaferini “Karadağ’dan inanılmaz Yeşil haber!” başlığıyla duyurdu:

“Üye partimiz URA‘dan Dritan Abazoviç artık yeni başbakan.Yeşil Dalga Balkanlar‘da ilerleme kaydediyor.  kendini yeşil değerler ve siyasi istikrar için savaşmaya adamış, AB yanlısı, yolsuzlukla mücadele eden yeni hükümetle Karadağ halkı için açılan bu dönemi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Hükümetin programını sunan Abazoviç, programın hukukun üstünlüğü ve ekonomik kalkınmaya dayanacağını; sürdürülebilir yatırımlar, AB entegrasyonu, çevre koruma ve yolsuzlukla mücadelenin de kilit eylem alanları olacağını söyledi.

Abazović konuşmasında, turizm ve enerjiyi ekonomik kalkınma için öncelikli sektörler olarak sıraladı ve ekolojik bir devlet fikrini desteklemeye devam edeceğine söz verdi.

Ana Novaković Đurović Ekoloji, Planlama ve Şehircilik Bakanı oldu. Novaković Đurović, yakın zamana kadar Sivil Toplum Örgütlerini Geliştirme Merkezi’nden (CRNVO) sorumluydu ve uzun yıllardır sivil aktivizm yürüten bir isim. Başkent Podgorica’daki Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan ve uluslararası kamu hukuku alanında yüksek lisans eğitimi alan Novaković Đurović, AB tarafından finanse edilen projelerin yönetiminde de deneyimli.

Bölgesel Kalkınmadan Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Sermaye Yatırımları Bakanı Ervin Ibrahimović enerji sektöründen sorumlu olacak. Muhafazakar Boşnak Partisi’nin başkanı Ervin Ibrahimović, Sırbistan’daki Belgrad Üniversitesi Teknoloji ve Metalurji Fakültesi’nden yüksek lisans derecesine sahip.

En büyük potansiyele sahip olan turizmin yanı sıra enerji sektörü, tarım, ulaşım, imalat sanayi ve bilgi teknolojileri sektörlerinde projeler geliştirmeye odaklanacağız. Hükümet, insan sermayesi potansiyelini, yenilikleri ve yeşil ekonomiyi güçlendirmeye yardımcı olmak için harekete geçecek.

Fosil yakıtlardan temiz enerji üretimini ilerletme çabalarıyla, enerji verimliliğinin artırılması ve yenilenebilir enerji kapasitesinin (güneş, hibrit, rüzgar) güçlendirilmesi gibi alanlarda projelerin uygulanmasının iyileştirilmesine özel olarak odaklanacağız.

Karadağ’ın yeni lideri ayrıca, ülkenin az gelişmiş kuzey bölgesinde turizme sürdürülebilir bir şekilde yatırım yapma ve aynı zamanda çevreyi koruma sözü verdi. Önceliklerden birinin Ulcinj Salina tuz düzlüklerinde çok sayıda türün yaşam alanını kurtarmak olduğunun altını çizdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.