DünyaManşetTürkiye

Riga’da toplanan Avrupa Yeşilleri’nden Türkiye’ye: Akkuyu NGS’yi durdurun

0

35’inci Europen Greens (Avrupa Yeşiller Partisi-EGP) Konseyi3-5 Haziran’da, Rusya‘yla sınırdaş olan Letonya‘nın başkenti Riga‘da toplandı. Konsey’e Avrupa’nın ilk ve tek Yeşil başbakanı, Karadağ’dan Dritan Abazovic de katıldı.

Toplantıda EGP’yi,  2024’teki AP seçimlerine götürecek olan komite de seçildi.

EGP, Avrupa ülkelerindeki yeşil partilerin oluşturduğu bir çatı partisi. 2019 seçimleri sonucunda Avrupa Parlamentosu‘nda 71 parlamenterle temsil ediliyor.

Konsey toplantısına’ye Rusya‘nın saldırdığı Ukrayna’yla dayanışma ve savaşın ortaya ortaya çıkardığı yeni enerji rejimi damgasını vurdu. Vladimir Putin‘in Ukrayna’yı işgalinin güçlü şekilde kınandığı Kongre’de Yeşiller,  Ukrayna halkının yanında olmak için ellerinden geleni yapmakta kararlı olduklarını belirtti.

(Türkiye) Yeşiller Partisi’nin eş sözcüleri Özlem Taşdemir Teke (solda) ve Koray Doğan Urbarlı (sağda) da konseye katıldı.

“Putin’in saldırısının Avrupa’da özgürlük, barış ve demokrasiye yönelik oluşturduğu tehditin hafife alınmaması gerektiğine” dikkat çeken konuşmacılar, kıtanın Covid-19 pandemisinden ve bunun eşitsizliği daha da artıran sosyo ekonomik etkisinden halen kurtulamadığına,  öte yandan yüzyılın sonuna kadar 2,7°C’lik küresel ısınma yolunda olduğumuz için Dünya’nın da içinde bulunduğu alarm haline vurgu yaptı.

Aland Adaları Çevre Bakanı’nın Hållbart Initiativ partisinin EGP’ye seçilme sevinci.

Toplantıda ev sahibi Letonya’dan Progresivie partisi ile Finlandiya’ya bağlı özerk Aland Adaları’ndan Hållbart Initiativ partileri de EGP’ye üye olarak kabul edildi.

Pragmatik seçimler, uzun erimli vizyon

Açılış konuşmasında, bir önceki eş başkanlar Thomas Waitz ve Evelyne Huytebroeck ile Progresīvie Eş Başkanı Antoņina Ņenaševa  dünyanın  karşı karşıya olduğu bu güvenlik, iklim ve sosyal krizleri vurguladı. Konuşmalarda, barış ve güvenliği sağlamak için Yeşiller’in pragmatik seçimler yapmaya hazır olduğuna, ancak aynı zamanda enerji bağımsızlığını tesis etmek, yenilebilir kaynaklara yatırımları ve enerji verimliliğini artırmak, herkes için adil enerji sağlamak ve gibi uzun vadeli vizyonları doğrultusunda çalışmaya devam edecekleri; iklim felaketine karşı uyum çalışmaları, sosyal adalet ve iklim adaleti için mücadelenin önceliklerinin başında yer almaya devam edeceği vurgulandı.

Yeni komite

Seçimli konseyde yeniden aday olan Thomas Waitz (Fransa) ve Mélanie Vogel (Avusturya) yeni eşbaşkanlar, Benedetta De Marte (İtalya) genel sekreter, Ute Michel (Almanya) sayman, Vula Tsetsi, Sybille Steffan, Malgorzata Tracz, Rasmus Nordqvist ve Mina Jack Tolu (Yunanistan, Danimarka, Almanya, Polonya, Malta) komite üyeleri olarak seçildi.

37 yaşındaki Mélanie Vogel, ilk açık LGBTİ+ eş başkan. Kendini feminist olarak tanımlayan Vogel, büyük bir çoğunlukla Huytebroeck’in yerini aldı. 

EGP Konseyi’nde alınan kararlar ise şöyle:

1- Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını durdurun.
2- Daha iyi bir Avrupa inşa edin.
3- Siber savaşları durdurun.
4- Yaşlılara bakım için çözümler bulun.
5- Akkuyu Nükleer Santrali’ni durdurun!

Türkiye Yeşilleri AP raporunda

Öte yandan hafta başında açıklanan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporu’nda Türkiye Yeşiller Partisi’nin kurulmasının İçişleri Bakanlığı tarafından engellenmesi de, Türkiye demokrasisinin içinde bulunduğu duruma ilişkin örnek olarak verildi:

“Yeni kurulan Yeşiller Partisi, gerekli tüm belgelerin sunulmasına rağmen altı ay boyunca kayıt işlemlerini tamamlamadığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığına dava açmıştır.”

Strazbourg‘da oylananak kabul edilen 2021 Türkiye Raporu , mevcut 622 parlamenterin oy kullandığı oturumda 448 ‘evet’, 67 ‘hayır’ ve 107 ‘çekimser’ oyla rapor kabul edildi.

Türkiye’ye yönelik sert ifadeler ve eleştiriler bulunan raporda öne çıkanlar  şöyle:

  • Türkiye’de demokrasi, hukuk devleti ve temel hak ve özgürlüklere saygı alanlarında elle tutulur ilerleme kaydedilmedi. Bu olmadan da Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinin yeniden başlama şansı yok.
  • Gereken reformlar konusunda siyasi irade yok.
  • Türkiye’deki mevcut ekonomik durum ‘kaygı verici.’
  • Cumhurbaşkanlığı, bağımsız olması gereken Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu gibi kurumlara müdahale ediyor. Bu kurumların bağımsızlığı AB üyeliği için vazgeçilmez.
  • Hukuksal güvenliğin olmaması yabancı yatırımları ciddi biçimde tehlikeye sokabiliyor.
  • Üyelik müzakereleri resmen askıya alınmalı.
  • Türkiye hükümeti, Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına açıkça meydan okuyarak, AB üyelik sürecini yeniden başlatma emellerini kasten imha etti.
  • ‘Ekonomik ve stratejik planda önemli ortak’ Türkiye ticaret, göç, kamu sağlığı, iklim, ekolojik dönüşüm, güvenlik ve terörle mücadele gibi müşterek çıkar alanlarında ‘önemli bir komşu.’
  • Ankara, aday ülkeler arasında AB’nin dış ve güvenlik politikasına ‘en uzak ülke.’
  • Türkiye ve AB’nin Kafkasya, Suriye, Irak ve Libya politikaları çelişiyor. Raporda Ankara’nın Suriye ve Irak topraklarındaki askeri operasyonları kınandı.
  • Ukrayna’ya desteği için Ankara’ya teşekkür edilirken Rus yöneticiler ve Rus oligarkları hedef alan yaptırımlarla ilgili tutumunu gözden geçirmesi ve Rus sermaye ve yatırımları için ‘sığınak olmayı bırakması’ istendi.
  • Raporda Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’yle ‘tam dayanışma’ mesajı verilirken, Ankara’ya da ‘Kıbrıs’ta iki devletli çözüm önerisinden vazgeç’ mesajı verildi.
  • AB, Ankara’yı bir kez daha ‘Ermeni soykırımını tanımaya’ çağırdı; Erivan ile son zamanlarda yürütülen diyaloğun olumlu görüldü.
  • Göç ve sığınmacılar konusunda işbirliğinin devam etmesi istendi, Türk hükümetinin göçmenleri ‘siyasi malzeme’ olarak kullanması talep edildi.
  • Ankara’nın, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Diyanet aracılığıyla AB’deki Türk diasporasını kontrol etmek istediği kayda geçildi.
  • Türkiye’nin ‘Afrika, Balkanlar, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika’da AB karşıtı dezenformasyon yaydığı şüpheleri üzerine AB Dış İlişkiler Dairesi Stratejik İletişim biriminden konuyla ilgili dosya hazırlayarak AP’ye sunması’ talep edildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise bir açıklama yayımlayarak, “Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporundaki önyargılı ve gerçek dışı değerlendirmeleri reddediyoruz” dedi.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.