Dalyan kanalı projesi yargı kararıyla durduruldu

Muğla'nın Dalyan bölgesinde yapımı planlanan tekne bağlama iskelesine, mahkeme kararıyla ve yetersiz ÇED raporları gerekçe gösterilerek, durdurma geldi.

Muğla 3. İdare Mahkemesi, Dalyan Kanalı‘nda planlanan tekne bağlama iskelesi projesinin çevresel etkileri nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, projenin sucul ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerini gerekçe göstererek, yapılan çalışmaların ekolojik durum ve biyolojik çeşitlilik üzerinde ciddi sonuçlar doğuracağını vurguladı.

Dalyan Kanalı’na yapılması planlanan iskelenin, proje tanıtım dosyasındaki eksiklikler ve yetersiz jeolojik değerlendirmeler nedeniyle, bölgenin özel çevre koruma statüsüne aykırı olduğu belirtildi. Mahkeme, projede kullanılacak 750 teknenin bölgede zaten var olan çevresel baskıyı artıracağına ve kıyı tesisinin bölgenin akıntı rejimini bozacağına dikkat çekti.

Dalyan

Bu karara rağmen, dönemin MHP‘li Ortaca Belediye Başkanı‘nın yargı kararlarını göz ardı ederek inşaata devam etmesi üzerine vatandaşlar tarafından 2024 Ocak ayında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Şİubat 2024’te ise, Ortaca Belediye Binası önünde “Seçimlerde bunun hesabını soracağız” sloganıyla protesto düzenlendi.

Yeniden askıya çıkan Akyaka İmar Planı Revizyonu’na karşı dava açıldı
Muğlalılar ‘kıyı işgali protestosu’ davasını kazandı

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), mahkeme kararlarının ardından “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptalini sağladı ve iskelenin kullanımının yasaklanmasını talep ediyor.

Dalyan

Platform, “Dalyan doğal kalsın, sular özgür aksın! Muğla cennet kalsın!” sloganıyla çevre koruma bilincini yükseltmeye devam edeceğini duyurdu ve şu mesajı paylaştı:

“ÇED gerekli değildir kararını iptal ettirdik. Proje üzerine inceleme yapan bilirkişi heyetinin de belirttiği üzere geri dönülmez tahribata yol açmaması adına iskele kullanımının yasaklanmasını ve tekne bağlanmasına izin verilmemesini talep ediyoruz. Bu anlamda taleplerimiz yerine getirilene kadar sorumluluğu olan Ortaca Belediyesi başta olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarını yakından takip edeceğimizi ve mücadeleye devam edeceğimizi belirtiyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR