Dalaman Hilton’da otel ve golf sahası için yüzlerce ağaç kesilecek

Muğla Dalaman'da Hilton otelinin ve geniş golf sahasının inşaatı için 1345 ağaç kesilecek olmasına doğa savunucuları ve bölge halkı karşı çıkıyor.

Muğla’nın Dalaman ilçesinde, Hilton Otel zincirine ait yeni bir turizm projesi kapsamında yer alacak 1100 yatak kapasiteli beş yıldızlı otel ve 18 delikli golf sahası için tam 1345 ağacın kesilmesi planlanıyor. Yapılan açıklamalara göre kesilecek ağaçlar arasında yarım asırlık çam ve okaliptüs türleri de bulunuyor.

Projenin, bölgedeki ekosisteme zarar vereceği, su kaynaklarını tüketeceği ve yeraltı sularını kirleteceği konusunda çevre savunucuları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar kaygılı. Hilton Otelinin önünde yapılan basın açıklamasında, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz çevre gönüllüleri, Dalyan Derneği ile MUÇEP Muğla Çevre Platformu adına konuşan Semih Gümüş, projenin gerçekleşmesi halinde mevcut orman örtüsünün ciddi şekilde tahrip olacağını belirtti.

Ayrıca Gümüş, “Orman, toprağıyla, bitkileriyle, hayvanlarıyla bir bütündür; bir ekosistemdir. Golf sahaları, yeşil görünümün altında, doğaya ilaçlarla zehir saçan, su kaynaklarını acımasızca sömüren, ektiği yapay çimler dışında hiçbir canlının yaşamasına mahal vermeyen alanlardır” diyerek golf sahalarının, bölge için öngörülen iklim değişiklikleri ve artan kuraklık koşulları göz önünde bulundurulduğunda daha da büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

dalaman

Dalyan Dernek Başkanı Orhan Yükselen ise yaptığı açıklamada, büyük otel projelerinin doğal çevreye verdiği zararlara dikkat çekti ve bölgedeki koruma alanlarının yönetmeliklere uygun olarak korunmamasını eleştirdi.

Muğlalılar ‘kıyı işgali protestosu’ davasını kazandı
Muğla Valiliği yeraltı sularını satışa çıkardı: Üç yıllık içme suyu ihalesi
Muğlalı çevre örgütleri DSİ’ye imzaları teslim etti: Termik santrallere su tahsisini iptal et!

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından onaylanan ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm amaçlı tahsis edilen bu alanda, yapılan ağaç kesimlerine karşı çevre gönüllülerinin hukuki yollara başvuracağı ve projenin iptal edilmesi için kamuoyu desteği arayışında olduğu belirtildi. Bu tür projelerin, bölgenin doğal ve kültürel mirasına verdiği zararların yanı sıra, gelecek nesillere aktarılacak değerler üzerinde de olumsuz etkiler bırakabileceği vurgulandı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR