“Daha da çoğalacağız”

Çanakkale Çevre Platformu’nun önceki gün Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdiği altın üretimine karşıt basın açıklaması ve eyleminde Halk Evleri Tiyatro Grubu’nun ortaya koyduğu gösteriyi mahalleler hatta bölgesel bazda yaymak gerektiğini belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, duyarlılıkların hafızalarda canlı tutulması için bu tür rganizasyonların daha planlı bir şekilde yapılması gerektiğini, bu konuda her türlü desteği vermeye de hazır olduğunu bildirdi.

Öte yandan Kazdağları’nın Kuzey kesimini ‘Dünya Kültür Mirası’na dahil etme’ yönündeki girişimleri de yakından takip ettiğini belirten Gökhan, “Kazdağları’nı bütünsel anlamda düşünmek gerekir. Sonuçta Kazdağları bir bütün. Bu bakımdan Kazdağları’nın Dünya Kültür Mirası’na sokulmasına destek vermemiz lazım” dedi.  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, önceki gün gerçekleştirdiği Çanakkale Çevre Platformu’nun önceki gün Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdiği altın lobisi karşıt gösteri ve basın açıklamasının Çanakkale’de ilk kez farklı bir konseptte ele alındığını, sözün bittiği yerde bu tür eylemselliklerin doğal karşılanması gerektiğini, bundan asıl ders çıkarması gerekenlerin çok uluslu altın şirketleri ve bu firmalara destek sunanların olduğunu söyledi.

Daha yeni başlıyor

Belediye Meclisi’nin Şubat ayı çalışmaları sırasında Maden İşleri Daire Başkanlığı tarafından Çanakkale Belediyesi’nin talebi doğrultusuna dayanılarak Çanakkale’ye gönderilen ‘altın madeni arayan ve işletme ruhsatı alan firmalar’ raporunu sıcağı sıcağına mecliste değerlendirmeye sunulması ve meclis kürsüsünden yaptığı çağrı sonrası Çanakkale’de belli hareketliliklerin oluştuğunu anımsatan Gökhan, “Bizim bu açıklamamız belli kesimleri telaşlandırmış olmalı ki, bir anda karşımızda altın madeni aklayıcılarını bulduk. Sandılar ki; Çanakkale boş. Öyle olmadığını, Çanakkalelilerin çevreye ne kadar hassas ve duyarlı oldukları Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan eylemsellikle ortaya kondu. O gün orada sahnelenen skeç ve yapılan basın açıklaması belediye olarak tamamen bizim dışımızda. Biz sadece katkı vermek için o gün alandaydık. Aslında bu bir başlangıç. Bunların daha da artacağına inanıyorum. Saman alevi gibi sönüp kalmamalı. Daima hafızalarda canlı ve diri tutmalı.” dedi.

Halk istemiyor…

Çanakkale’de oluşan çevre duyarlılığının ileriki günlerde daha da çoğalarak artacağını umduğunu söyleyen Gökhan, çevrecilerin bu tür eylemselliklerini kendi olanaklarıyla gerçekleştirdiği, ancak bu konuda daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu yönündeki eleştirilere ise, “Çevreci dostları yalnız değil. Gönüllülük esası ile çevreci olunur ama tabii ki bir takım destekler beklenebilir. Zaten bu anlamda daha etkin bir çalışma yapılması için Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği kurulmuştur. Biz de bilindiği gibi oraya üyeyiz. Planlı bir organizasyon yapılırsa madde manevi her türlü desteği veririz. Bakın ileriki günlerde maden sahalarına gideceğiz, oralarda bir takım incelemeler yapacağız. Köylülerimizle konuşacağız. Altın madenciliğini hep gündemde tutacağız. Ne zamana kadar? Altıncı filo Çanakkale’ye ve Kazdağları’nı terk edene kadar. Belli bir duyarlılık oluştu, şimdi bu duyarlılığın katlanarak daha da artmasını bekliyoruz. Halkın bu duyarlılığı karşısında altıncıların daha fazla direneceğini sanmıyorum. Eğer öyle bir direnç ya da siyasi destekten güç alarak belli sermaye gruplarının destekleriyle Çanakkale’de kalacaklarını zannediyorlarsa aldanıyorlar, çünkü halkın istemediği bir şeyin yapılması durumunda halkı tanımayanların başlarına neler geldiğini Libya’da, Mısır’da, Ortadoğu’da görüp tanık olduk ve olmaya da devam ediyoruz” dedi.

Kültür mirasına destek

Öte yandan Kazdağları’nın Kuzey kesimini ‘Dünya Kültür Mirasına dahil etme’ yönündeki girişimleri de yakından takip ettiğini belirten Gökhan, “Kazdağları’nı bütünsel anlamda düşünmek gerekir. Sonuçta Kazdağları bir bütün. Bu bakımdan Kazdağları’nın Dünya Kültür Mirasına sokulmasına destek vermemiz lazım” dedi.

canakkaleolay.com

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Plastik Anlaşması Zirvesi’ne fosil yakıt ve kimya lobicisi yağdı

Busan'daki BM görüşmelerinde en büyük grubu oluşturan plastik lobisi, üretimin kısıtlanmaması ve atık yönetimine odaklanılması için bastırıyor.

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Küresel Plastik Anlaşması için görüşmeler Busan’da başladı

'Küresel Plastik Anlaşması' görüşmelerinin beşinci turunda görüş ayrılıkları derin. Plastik lobisi ise üretimi azaltmak yerine atık yönetimine odaklanması için bastırıyor.

Yeni bilirkişi raporu: İliç’te ÇED raporu veren Kurum’un sorumluğu yok edildi

İliç maden faciasıyla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda kapasite artışına izin veren ÇED raporunda imzası olan bakanlık yetkililerinde kusur bulunamadı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

EN ÇOK OKUNANLAR